Příjemné slunečné počasí letošnímu výlovu přeje. Je však i tak poznat, že tentokrát je něco jiné. Lidí oproti loňsku přeci jen ubylo, nosí roušky a trhovce na tradičním jarmarku tu letos hledají jen marně. I aktivity rybářů totiž opatření proti koronaviru zásadně omezují.

Vidina čerstvé ryby je však lákavá. „Rozhodně jsem si to nemohla nechat ujít, letos jsem si tu koupila štiku. Jindy dávám přednost kaprům, ale chtěla jsem zkusit něco nového. Měla jsem obavy, že prodej letos úplně zruší, ale naštěstí tu prodávají alespoň ten jeden den. Nakažení se tu nebojím, rozhodně riziko není větší než při běžném nákupu,“ říká Dana Novotná, která si s sebou už nese igelitovou tašku se zakoupenou štikou. Není přitom zdaleka jediná. Parkoviště poblíž rybníka jsou zaplněná.

Pro místní rybáře je výlov vyvrcholením dlouhodobé práce. „Rybu chováte dva až tři roky, než ji vylovíte a prodáte. Samotný výlov si vyžaduje přípravy. Začínají vypouštěním rybníka, se kterým jsme začali před třemi týdny. Olšovec je velký rybník na ploše čtyřiceti hektarů, navíc počasí bylo letos mimořádně vodnaté. Jedná se asi o milion kubíků vody a to potřebuje delší čas,“ vysvětluje šéf místních rybářů Josef Kocman.

I on potvrzuje, že tu není tolik lidí jako uplynulá léta. „Souvisí to samozřejmě s zrušením stánků s pochutinami, které je tradičně přitahují. Tentokrát se tu scházejí pouze kvůli zakoupení vylovených ryb. Něco dnes prodáme, i když toho nebude tolik, jak jsme jindy zvyklí. Máme ale také kapry, kteří skoční až na Vánoce na sváteční večeři,“ říká Kocman.

Na dodržení opatření organizátoři nezapomínají. Stánky si mezi sebou udržují vzdálenost, místo pro zájemce o koupi je jasně vyznačeno páskou. Značení pomáhá také s udržováním dvoumetrových rozestupů a k dispozici je dostatek dezinfekce. Podle prodejců ryb nemají návštěvníci s omezeními problém a den tak plyne v klidu.

Samotnému výlovu se věnuje na místě šestadvacet místních rybářů a další pomáhají s čištěním ryb a s prodejem. Celkem se na akci podílí přes třicet lidí. „Začali jsme o půl sedmé ráno stejně jako každý rok. Pokračujeme až do večerních hodin. Tentokrát se dařilo zvláště candátům, se kterými jsme od rána měli spoustu práce. V neděli tady budeme už spíše uklízet, ryby prodáváme pouze v sobotu,“ připomíná za rybáře Kocman.