Vedení kraje nyní s čínským investorem bude jednat o podobě lázní i o tom, co vše nabídnou budoucím návštěvníkům. „Do dvacátého května nás nyní čeká jednání s investorem o podobě projektu. Také budeme vyjednávat s představiteli města Langfang a provincie Hebei. Netroufám si ale spekulovat, kdy investor začne stavět," doplnila Malá. Stavba bude stát dvě miliardy korun.

Fungující lázně by přinesly peníze mimo jiné i obecní pokladně Pasohlávek. Jak už dříve uvedla tamní starostka Martina Dominová, rozvoj místa je pro obec důležitý. „Nechceme ale za každou cenu vznik čehokoliv," řekla starostka.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Čínské lázně v Pasohlávkách jsou v mlze. Napovědět může Zemanova asijská cesta

V Pasohlávkách už několik let funguje Aqualand Moravia. Podle jeho ředitele Petra Pavlackého neznamenají lázně pro akvapark konkurenci. „My se zaměřujeme především na zábavu, takže lázeňské služby by byly pro návštěvníky spíše doplněním místní nabídky," vysvětlil ředitel.

Původní memorandum o spolupráci podepsal bývalý hejtman Michal Hašek s Číňany na podzim roku 2015. V Pasohlávkách podle něj měl vzniknout lázeňský komplex pro dva tisíce hostů. Kraj s obcí proto založily společný podnik Thermal Pasohlávky.

Miloš Zeman a Si Ťin-pching
Zeman v Číně: Obchod je hlavní, čínská kořalka mi nechutná
Výtisk Brněnského deníku Rovnost, půdu ze staveniště i notový zápis skladby uložily v pátek osobnosti do základů Janáčkova kulturního centra, které má vzniknout u Veselé a Besední ulice v centru města.
Janáčkovo kulturní centrum? Když peníze nedá vláda, tak si půjčíme, řekl Vokřál