Když se Markéta Pudilová s přítelem a dcerou vypraví například do brněnského Jungle parku, za vstupné utratí 950 korun. Díky rodinnému pasu může ušetřit skoro sto korun. „Není to moc, ale každá sleva je dobrá, pokud žijete z mateřské a jednoho platu," poznamenala žena, která kartu kromě výletů využívá i při nákupech sportovního zboží nebo v lékárně.

Hlavně sport

V Jihomoravském kraji má rodinný pas 55 600 rodin. „Nejvyužívanější jsou slevy na sportoviště, ať už v létě nebo v zimě, zábavu, návštěvy muzeí, hradů a zámků a také služby," podotkl mluvčí projektu Stanislav Skoumal. Rodinné pasy zatím zavedlo sedm krajů, ale slevy mohou držitelé karet uplatnit i na Slovensku nebo v Dolním Rakousku.

Projekt začal na jihu Moravy a odtud se rozšířil do dalších krajů České republiky. Organizátoři v současnosti oslovují poskytovatele slev i v Praze. „Jednáme s většinou nezastoupených krajů. Někde jde o konkrétní dohody, jinde pouze o konzultace. Nicméně v tuto chvíli nemůžeme říci, který kraj systém v nejbližší době zavede," vysvětlil Skoumal.

Podle jihomoravského krajského náměstka Romana Celého se daří do projektu zapojit také čím dál víc poskytovatelů slev. „Poslední dva roky se situace stále lepší. Motivace je jasná: slevy a kvalita služeb, které jsou jedinou podmínkou zapojení do projektu, přinášejí podnikatelům nové formy efektivní propagace a tím i nové zákazníky," poznamenal náměstek.

S rodinnými pasy jsou spojené nejrůznější kulturní akce. Na jihu Moravy už tuto sobotu v Tišnově na Brněnsku začne odpoledne rodičů s dětmi, kde vystoupí písničkář Antonín Jarůšek nebo Divadlo Paravánek. O týden později mohou všichni sportovní fanoušci navštívit Fotbalovou pouť v Lysicích na Blanensku.

Záleží na nabídce

Někteří poskytovatelé slev ale upozorňují, že u nich lidé rodinné pasy příliš nevyužívají. „Za poslední dva roky slevu uplatnila asi jen jedna rodina. Je to tím, že sleva se vztahuje jen na ubytování, ne na vyjížďky na koni," řekla majitelka koňské stáje Bílý Dvůr na Vyškovsku Darina Hrnčířová.

Rodinné pasy. Infografika

Zavedení slevy nepovažuje za férové k ostatním klientům. „Přijde mi to nesportovní, protože se tak zdraží poplatek pro ostatní. Když poskytovatelé zavádí slevu, většinou vstupné zvednou tak, aby se i zlevněná částka vešla do jejich požadovaného rozpočtu," doplnila Hrnčířová.