V pavilonu G brněnského výstaviště si měli hledat partnery nebo třeba jen kamarády. „Z původně pozvaných 1918 lidí se jich dostavilo asi šest set padesát, některé páry pavilon opouštěly i dřív,“ sdělila organizátorka Kateřina Šedá.

Spolu s koncem seznamky, která vyšla na víc než čtyři miliony korun, na výstavišti skončil také festival Re:publika.

Boji proti osamělosti zasvětili návštěvníci celý poslední víkend. Lidé se v areálu brněnského výstaviště mohli seznamovat pomocí červených pásků, které na vyžádání dostali. Symbolizovali tak ostatním, že chtějí, aby je oslovili.

Ilustrační foto
Milionové rande seznámí 1918 lidí. Sexuální menšině vadí stejný počet mužů a žen

Hlavní část seznamovacího programu se odehrála o víkendu v pavilonu G, kam bylo pozváno 959 žen, aby se seznámilo s 959 muži. Podle kritiků události právě vyvážený počet obou pohlaví naznačil, že se jedná o seznamování heterosexuálů a organizátoři tedy dostatečně nezohlednili práva sexuálních menšin. „Je škoda, že projekt cílí jen na běžné páry. Kdyby pořadatelé otevřeně pozvali lidi ze sexuálních menšin, mohlo to Brno někam posunout,“ uvedl Deníku Rovnost už dříve člen komunity Stud a pořadatel Queer ballu Marek Christ.

Podle mluvčí brněnského turistického informačního centra Adély Novákové se událostí snažili účastníky sblížit i jinak. Od projektu prý někteří z přihlášených spíš očekávali, že si tam najdou nové přátele. Stejnou informaci uváděli organizátoři také přímo na internetových stránkách, kde se lidé do seznamky přihlašovali.

Ilustrační foto
Rok 2060? Víc než polovina lidí nad 65 let. Výzkum má proto zbrzdit stárnutí