Nejvíce rostou v listnatých, především dubových lesích. „V okolí Brna je hub docela hodně. V jehličnatých lesích sezóna teprve začíná,“ uvedla místopředsedkyně Mykologického klubu Brno Hana Ševčíková. Podle ní se houbám daří pouze ve zdravých jehličnatých lesích, které nejsou napadeny kůrovcem.

Nejvíce rostou hřiby plstnaté nebo hřib kovář. „Vláha prospěla i liškám obecným,“ vyjmenoval amatérský houbař Václav Koplík z Hodonínska, který zkušeným houbařům doporučuje nebát se nejrůznějších druhů holubinek.

Podle Ševčíkové ale sezóna není výjimečně bohatá. „Spousta lidí si myslí, že půjdou do lesa a za hodinu budou mít několik plných košíků, ale tak to není,“ uvedla. V noci panují nízké teploty, místy i mráz, který nedělá houbám dobře.

Ilustrační foto.
Raketový vzestup koronaviru na jižní Moravě: 21 nově nakažených za poslední den

I přílišná vlhkost jim škodí. „Jsou hodně napadeny plísní a sežrané od slimáků. Občas člověk najde jen bílé fleky, které po houbách zbyly,“ podotkl Koplík. Kvůli vydatnému dešti je mnoho hub červivých.

Sezona hub na jižní Moravě
- nejvíce rostou: hřiby plstnaté, hřib kovář, lišky obecné
- vzácné houby: muchomůrka císařka, žlutavá forma hřibu meruňkového
- jedovaté houby: muchomůrka tygrovaná, muchomůrka panterová
- nejedlé houby: žampion zápašný

Dle Petera Hrušky z Českého hydrometeorologického ústavu bude i zbytek léta relativně deštivý. „Teploty by měly být průměrné nebo mírně podprůměrné,“ odhadl Hruška. Hrozí tak, že kvalita hub zůstane i v dalších měsících nízká.

Na jižní Moravě se rodí i vzácné houby. Na vápencových podkladech ve středních polohách se vyskytuje muchomůrka císařka, která se v antice vyvažovala zlatem. „Houba je chráněna zákonem. Pokud na ni člověk narazí, měl by to nahlásit Moravskému zemskému muzeu,“ řekl Koplík. Výskyt vzácných hub se totiž monitoruje. Další vzácností je i žlutavá forma hřibu meruňkového, který se vyskytuje pouze v Jihomoravském kraji.

Brno 16.7.2020 - festival Brněnský Letokruh na stadionu Za Lužánkami - kapela Inekafe
Hudební festivaly už baví. Jihomoravané raději kupují lístky na poslední chvíli

Lidé by si měli dávat pozor na jedovaté houby. „Nejvíce otrav v republice způsobuje záměna jedovatých muchomůrek tygrovaných a panterových za jedlou muchomůrku růžovku, známou jako masák,“ uvedl Koplík. Je třeba si dávat pozor i na žampion zápašný, který sice není jedovatý, ale působí střevní potíže.

Pracovníci Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje se zatím s žádným případem otravy nesetkali. „Poslední dobou jsme žádný případ nezaznamenali,“ uvedla mluvčí Hedvika Kropáčkova.

MAGDA DUHONSKÁ
KAROLÍNA LUNDOVÁ