Díky vydatnému dešti se minulý týden naplnily tůně, vodní kanály a slepá ramena lužních lesů v oboře Soutok na Břeclavsku. Zlepšila se hladina vodních toků i situace v horní vrstvě půdy. Deficit je stále v nízké hladině podzemních vod. Lidé se bojí povodní, ale odborníci je v nejbližších dnech na jižní Moravě nepředpokládají.

V oboře Soutok byly zaplavené i tamní louky. „Ve čtvrtek kulminoval průtok řeky Moravy, takže jsme otevřeli jednu z výpustních nádrží,“ řekl vedoucí tamního polesí Jiří Netík z Lesů České republiky. Od pondělí je lokalita znovu přístupná lidem.

Vliv dešťů na vodní toky na jihu Moravy

řeka Morava: její hladina od čtvrtka postupně klesala, zastavila se na průměru pro aktuální období

vodní nádrže: Vranov, Vír, Nové Mlýny mají plné zásobní prostory, u všech prakticky prázdné retenční prostory

nasycení půdy: v povrchové vrstvě se situace zlepšila, v hlubší zůstává postižená severní část Jihomoravského kraje

protipovodňová opatření: letos dokončení v Břeclavi a Pohořelicích na Brněnsku

nejhorší situace minulý týden: Velká nad Veličkou

Podle Miroslava Trnky z portálu Intersucho se zlepšuje nasycení půdy na jihu Moravy. „V hlubších vrstvách zůstává postižený hlavně sever kraje. V povrchové vrstvě do čtyřiceti centimetrů se situace zlepšila,“ přiblížil Trnka.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař však přiznal, že deficit se stále promítá do nízké hladiny podzemních vod. „Šest let trvající sucho nedokáže napravit několikadenní déšť. Využili jsme ho k naplnění zásobních prostor vodních nádrží. Vranov, Vír a Nové Mlýny jsou plné, což je z pohledu možnosti opětovného sucha a nedostatku vody dobrá zpráva,“ informoval Chmelař.

Hydrologové předpokládají, že od úterního odpoledne do středy hladiny vodních toků na jihu Moravy díky intenzivním přeháňkám stoupnou. „V povodí Svratky se mohou kulminační průtoky pohybovat na hranici druhého stupně povodňové aktivity. V povodí Dyje, Jihlavy a Moravy dosažení neočekáváme,“ uvedla Kateřina Knoppová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Vodohospodáři jsou na případné navýšení vodní hladiny připravení. „Retenční prostory vodních nádrží, které slouží k zachycení povodní, jsou prakticky prázdné. V případě předpovědi jsme připravení manipulovat tak, aby byly schopné zachytit nebo zpomalit průběh případné povodně,“ oznámil Chmelař.

Minulý týden byla nejvážnější situace ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Vyhlásili tam třetí stupeň povodňové aktivity. „Do rozlití v některých částech obce zbývalo deset centimetrů,“ sdělila starosta Petr Šmidrkal.

Asi šest a půlkilometrová ochrana brání před povodněmi Pohořelice na Brněnsku. Výstavbu zdí a hrází dokončili v dubnu. „Má nás ochránit před stoletou vodou z řeky Jihlavy, navíc je tam ještě rezerva třicet centimetrů,“ řekl starosta Miroslav Novák.

Státní podnik letos dokončil také protipovodňová opatření v Břeclavi, kterou protéká řeka Dyje. „Povodně zasáhly město v letech 1997, 2002 a 2006,“ uvedl mluvčí radnice Jiří Holobrádek.

Gripeny. Ilustrační foto
Obrněný Zetor nebo legendární vrtulník. Veletrh IDET zahájí přelet Gripenů

Meteorologové v dalších dnech předpokládají už jen menší déšť. Dnes a ve čtvrtek do pěti milimetrů. „V pátek beze srážek, v sobotu a neděli jen lokálně do pěti milimetrů,“ zmínil Miloslav Hradil z brněnské pobočky hydrometeorologického ústavu.