Brzdy na řídítkách kola určují, jaký prožitek si cyklisté odnesou ze singletrailových tratí. Na jižní Moravě už vznikla tři místa, kde je zájemci okusí. Singletrailu se věnuje čtvrtý díl seriálu Deníku Rovnost Léto v pohybu.

Singletraily jsou úzké stezky vybudované v přírodě. Nikdy nevedou dlouho rovně, příliš z kopce ani do kopce. Ve světě jsou podobné trasy běžné. Používá se pro ně ale název singletrek. Na Blanensku po nich cyklisté začali jezdit u Jedovnic.
Singletraily v okolí Jedovnic zatím projelo 35 tisíc lidí. Lákají i cizince

Baštu odvětví představuje Blanensko. Loni v dubnu otevřel v Jedovnicích spolek Singletrail Moravský kras tři okruhy v celkové délce téměř třicet kilometrů. „Na jižní Moravě nic takového nebylo,“ uvedl jednatel společnosti Tomáš Tureček.

Trasy v Mariánském údolí
Spolek Singletrail Moravský kras plánoval, že už letos otevře trasy v brněnském Mariánském údolí. Jenže kvůli administrativním průtahům otevře první ze tří okruhů nejdřív příští rok na jaře. „Brzdí nás paradoxní situace. Část pozemků má v listu vlastnictví napsané památkově chráněná oblast, takže pátráme, a zjistíme, že před čtyřiceti lety se stala chyba a oblast chráněná není,“ kroutí hlavou jednatel spolku Tomáš Tureček.

Letos očekává až padesát tisíc návštěvníků. „Jezdím do Jedovnic nebo v okolí Brna na neoficiální traily. Láká mě rychlost,“ říká Roman Šikula z Brna, který zažil i pády.

„Byl jsem maximálně doškrábaný, nic většího,“ usmívá se.

V polovině července lidé poprvé okusili Boskovické stezky. „Jsou spíš pro začátečníky a pro rodiny s dětmi,“ sděluje Petr Koudelka z boskovického cyklistického oddílu Moravec.

Přírodní trasy Bílými Karpaty nabízí okolí rekreační oblasti Lučina na Hodonínsku. „Odlišujeme se tím, že jsme nepotřebovali jediné hrábnutí bagru, trasy chlapi jen pročistili lopatou a krumpáčem,“ upřesňuje starostka Tvarožné Lhoty Martina Bílová. Pod obec singletraily spadají.

Na jihomoravské okruhy vjedou cyklisté bezplatně, přestože provoz něco stojí. „Naštěstí se najdou takoví, kteří před nasednutím na kolo dají dobrovolný poplatek. Peníze slouží k údržbě stezek,“ apeloval Tureček.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Trať tvoří minibagr

Jižní Morava - Jak postavit singletrail? Na začátku je vytipování správného místa. Po schválení majitelů pozemků začíná práce na trati, která zabere téměř rok. „Nová lokalita potřebuje aspoň pětadvacet kilometrů trailů, aby pro lidi byla zajímavá a rádi se vraceli. Pak má projekt smysl,“ říká stavitel Lukáš Holubec.

Ilustrační foto.
Úroda česneku je letos až poloviční. Zatím zdražuje jen mírně

Zásadní úpravy dělá minibagr, dokončovací práce pak lidé ručně. „Nejdřív určíme trasu okruhu podle parametrů sklonů, potom pročistíme koridor od větví, suchých stromů a listí. Bagr pak strhává vrchní vrstvu, tedy černou hlínu, čímž se dostáváme na pevný podklad, z ní trail tvarujeme. Někdy je zapotřebí materiál dovážet,“ podotýká.

Tvůrci se snaží trať vést co nejzajímavěji, aby nabízela vlny a klopené zatáčky. „Trasujeme ji ideálně tak, aby zatáčka byla rovnou zasazená do terénu, čímž výstavba co nejméně ovlivní okolní přírodu. V některých úsecích je potřeba přizvednout terénní vlnu nebo zatáčku. Je to především kvůli bezpečnosti,“ upozorňuje Holubec.

Singletrailová trať má šířku sto dvacet centimetrů, sklon trasy se může šplhat až k deseti procentům. „Takový sjezd způsobuje přírodní nerovnost jako strouha, hned následuje výjezd do protisvahu, jezdec si tak užije rychlost,“ dodává.

Rozhoduje těžiště

Jižní Morava - Potřebují kvalitní výbavu, protože dřív nebo později spadnou, upozorňuje na riziko dlouholetý bikrosový trenér Robert Šimeček.

Úrovně obtížnosti
Lyžařské sjezdovky i singletraily se rozlišují podle obtížnosti barvami od žluté po černou. Tím se dělí na lehké pro děti a začátečníky až po náročné pro cyklisty, kteří ovládají kolo v terénu.

Pod hlavičkou oddílu Favorit Brno připravuje začínající i závodní jezdce na uměle vytvořené dráze v Komárově, kde dostanou průpravu také pro jízdu na singletrailech. „Hlavní je přilba a chrániče loktů či kolenou, které sníží možnost zranění. Stává se, že k nám rodiče přivedou klidně dítě bez helmy,“ varuje.

Každé pondělí a středu od pěti hodin odpoledne vítá především děti na úvodním bezplatném tréninku, na kterém učí jezdit přes nástrahy vln a klopených zatáček. „Nejdůležitější je práce s těžištěm, váha musí být vzadu, jinak může cyklista přeletět řídítka. Vždy pracují ruce a nohy dohromady, jezdec pruží v pokrčených loktech a kolenou,“ popisuje.

Pět zraněných ošetřili záchranáři po nehodě dvou aut, která se srazila v sobotu krátce po páté hodině ranní u Jinačovic na Brněnsku. Silnice byla kvůli nehodě hodinu uzavřená.
Smrtelná nehoda u Jinačovic: hasiči museli autu ustřihnout střechu

Bikrosovou dráhu najdou zájemci v Brně i v Novém Lískovci či ve Vyškově.