Cestou k záchraně má být navazování vztahu s místními. „Pobízíme je, aby nabídky, které jim přicházejí, pořádně zvážili. Přímo s těžaři nekomunikujeme,“ vysvětlil Radim Ondříšek z Forest.ink.

Ilustrační foto
Příprava D52: vzniknou nové silnice mezi blízkými obcemi

Cena jednoho hektaru ekvádorského lesa se pohybuje mezi čtyřiceti a padesáti tisíci korun. „Máme smlouvy na pozemky o rozloze asi sto hektarů. Chceme vytvořit nárazníkové pásmo,“ uvedl Ondříšek.

Podle Miroslava Horáka z Mendelovy univerzity tempo odlesňování v posledních letech roste. „Příčinou je zejména nelegální těžba dřeva,“ řekl.

Právě vědci z Mendelovy univerzity konsorcium vedou. „Situaci považujeme za fatální. Odlesňování v Amazonii je problémem číslo jedna. Vyžaduje mimořádnou pozornost,“ dodal Horák.

Do multioborové platformy se zapojila také brněnská Masarykova univerzita, pražská Univerzita Karlova, Česká zemědělská univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci. Konsorcium bude působit i v Peru, Brazílii a Kolumbii.

Kočkovité šelmy si nyní hoví v nové závěsné síti, kterou jim vůbec poprvé upletli návštěvníci.
Návštěvníci zoo pletli zvířatům závěsné sítě. Ze starých hasičských hadic

Impulz pro založení platformy dala organizace Forest.ink, která v Amazonii působí už tři roky. „Chceme do Ekvádoru přitáhnout akademickou obec. V současné době budujeme vědeckou stanici, která bude pro univerzity místem pro uskutečňování projektů a česko-ekvádorskému personálu zázemím,“ sdělil Ondříšek.

Stanice má začít fungovat od jara.

NIKOLA PAVLASOVÁ