Do druhé odpoledne řešili policisté asi sto padesát oznámení v souvislosti s počasím. „Měli jsme oznámenu více než desítku dopravních nehod se zraněním, bez zranění se obešlo asi osm desítek nehod. K tomu je třeba přičíst pět desítek oznámení o zablokovaných komunikacích, spadlých větvích na silnicích či jiných překážkách v dopravě," přiblížil ve čtvrtek odpoledne policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Doplnil, že po ranním extrémním náporu se situace na jihomoravských komunikacích postupně stabilizovala. „Byť ohlášených událostí v dopravě bylo více než obvykle," poznamenal Malášek.

Hasiči zasahovali od pěti hodin ráno do šesti večer u osmadvaceti nehod kvůli počasí. Nejvíc na Brněnsku, Blanensku a Znojemsku. „U těchto nehod evidujeme sedm zraněných. Pro srovnání uvádíme, že v uplynulém roce byl denní průměr počtu nehod pět," informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Kromě nehod blokovaly řadu silnic také uvízlé vozy. Docházelo i ke střetům aut s chodci, kteří podcenili brzdou dráhu vozu.

V odpoledních hodinách se přidaly i zásahy u popadaných stromů. „Těchto evidujeme do šesté hodiny večer sedm," doplnil Mikoška.

Regionální autobusové linky měly až hodinová zpoždění, některé i víc. Řada autobusů ani nevyjela. V poledne byla zdržení až dvacet minut.

Zdeněk Nekula.
S prezidentem se budoucí ministr z Těšetic Nekula nesešel. Test mu odhalil covid

„Výraznější potíže jsou aktuálně hlášeny z těchto míst: celá oblast Znojemska, okolí Ivančic a Rajhradu, dále celé oblasti Brna a nejbližšího okolí, Veverská Bítýška, Kuřim, Boskovicko, Blanensko, Vyškovsko, Slavkov u Brna a celé okolí," vyjmenoval okolo poledne mluvčí firmy Kordis, která koordinuje veřejnou dopravu v kraji, Květoslav Havlík.

V Brně přetrvávají zpoždění v řádu minut na trolejbusových a autobusových linkách. „Situace se pomalu uklidňuje a postupně se nám daří řadit jednotlivá vozidla podle jízdního řádu," uvedla dopoledne mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Počty výjezdů hasičů k dopravním nehodám (čtvrtek od 5.00 - 18.00):

Blanensko: 6
Brno-město: 3
Brno-venkov: 9
Břeclavsko: 1
Hodonínsko: 2
Vyškovsko: 3
Znojemsko: 4

Provozu tramvají se sněhová situace téměř nedotkla. Výrazné nepravidelnosti měly od rána pouze trolejbusy a autobusy.

Od rána jsou na silnicích všechny posypové vozy státních, krajských i brněnských silničářů. „Veškerá zimní technika je stále v terénu. Od půlnoci do tří ráno postupně vyjelo sto posypových vozů. V pět ráno byly ve výjezdu všechny sypače a sto osmdesát traktorových radliček," informovala mluvčí státních silničářů Lucie Trubelíková.

Většina vozovek je po chemickém ošetření sjízdná se zvýšenou opatrností. Výjimkou je silnice I/54 mezi Archlebovem a Žarošicemi a u Vlkoše na Hodonínsku. „Je neprůjezdná pro těžká vozidla. Omezení bude vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí trvat zhruba do zítřejších devíti hodin ráno," varovala Trubelíková.

Podle předpovědi meteorologů má ve čtvrtek napadnout na jihu Moravy sedm až patnáct centimetrů sněhu. V jihovýchodní části kraje až dvacet centimetrů. Ojediněle může napadnout až pětadvacet centimetrů. Sněžení má postupně slábnout.