Známý teolog, filozof a spisovatel, který se stal uznávanou autoritou vědeckého světa, se narodil před sto lety. „Památník bude umístěný zhruba v dvoumetrovém kruhu, nedaleko rodného domu kardinála Špidlíka. Prostranství je už upravené a je na něm podstavec. Samotný památník je už také téměř hotový,“ řekla bývalá boskovická místostarostka a nyní senátorka Jaromíra Vítková.

Památník místní odhalí sedmnáctého srpna. Bude to skoro na den přesně sedmdesát let, kdy byl Tomáš Špidlík vysvěcen na kněze. Stál zhruba šest set tisíc korun. Velkou část věnovali lidé ve veřejné sbírce. Zbytek peněz získali Boskovičtí z dotací.

Kardinál Tomáš Špidlík.
Boskovičtí postaví památník. Na počest kardinála Špidlíka

Podobu památníku navrhla výtvarnice Magdaléna Roztočilová-Staňková. „Kardinál Tomáš Špidlík byl nejenom milovníkem umění, ale i konceptuálním tvůrcem. Jeho erb obsahuje poselství, které se mi stalo jasnou inspirací při navrhování památníku. Do svého erbu totiž zvolil motto Ex toto corde. V překladu Z celého srdce,“ uvedla výtvarnice.

V minulosti chtěli zástupci města po kardinálovi přejmenovat ulici Lipová. Po nesouhlasu místních nakonec od záměru ustoupili. Neujal se ani záměr s přejmenováním gymnázia, kde má Tomáš Špidlík alespoň pamětní desku.

Srdce pod křížem. Kardinálovi Špidlíkovi odhalí v Boskovicích památník.
Srdce pod křížem. Kardinálovi Špidlíkovi odhalí památník, 70 let od vysvěcení

Přes padesát let žil v Itálii. Kardinálem ho jmenoval v roce 2003 papež Jan Pavel II. Zemřel v roce 2010 v Římě.