„V šest patnáct jsme si je vyzvedli a od sedmi ráno linky zase jedou. Stáčíme a balíme, abychom byli připraveni okamžitě dodávat naším odběratelům," uvedl vedoucí prostějovského závodu společnosti Starorežná & Granette Karel Lyčka. Kolků přivezli do podniku dva miliony. „Ty nám vystačí do středy a na tento termín už máme objednány další," prohlásil Lyčka.

Lidé po státem vynucené dovolené v minulých dnech nyní pracují v prodloužených dvanáctihodinových směnách.

„Bála jsem se co by nastalo, kdyby prohibice trvala dlouho. Pokud bych přišla o práci, nevím, kde bych dneska sehnala jinou a jak bych uživila rodinu. Jsem opravdu ráda, že zase chodíme normálně do práce," vyprávěla žena v bílém plášti.

Výroba destilátů v prostějovské Starorežné

Výroba destilátů v prostějovské Starorežné se znovu rozjela. Foto: DENÍK/Pavel Moš

Nové kolky a prodej

Ve středu odpoledne linkami projížděly lahve se Starou mysliveckou a Vodkou 42. Nové kolky už má také Hanácká vodka.

„Začali jsme našimi nejžádanějšími značkami, Starorežná a Tuzemský, přijdou na řadu v nejbližších dnech, nejpozději začátkem příštího týdne," slíbil ředitel.

Kdy ale začne prodávat, to zatím neví.

„Do obchodní sítě může proudit nově označený alkohol téměř okamžitě. Na naší prodejně bude ihned, distribuční síť dokáže obsloužit konečné odběratele v řádu hodin," podotkl Lyčka. Záleží prý jen na tom, kdy ministr zdravotnictví uvolní prohibici. „Doufáme, že to bude po zasedání vlády už dnes večer," uvažoval ředitel ve středu odpoledne. (Poznámka redakce přidaná po skončení středečního zasedání vlády: Uvolnění prodeje by měl fakticky spustit ministr zdravotnictví Leoš Heger, který ve vystoupení v televizi a rozhlase zmírní nyní platné mimořádné opatření svého ministerstva. Učiní tak už během čtvrtka.)

SOUVISEJÍCÍ: Prohibice končí! Od čtvrtka se může prodávat kořalka

Starý versus nový kolek

Starý vs. nový kolek. Foto: Pavel Moš

Co s láhvemi se starými kolky?

Zatím putuje čerstvě stočený alkohol do skladů. V těch je ale už teď dva a půl milionu lahví se starými kolky. Co s nimi bude nikdo neví.

„Když se sečtou zásoby všech likérek v republice představuje to celkem pětadvacet milionů lahví. Nedovedu si představit, že by se takové množství mohlo fyzicky překolkovat. Doufám že vláda najde nějaký způsob jak tyto zásoby umožnit prodat se starými kolky," míní šéf Starorežné.

Mezi starými a novými kolky není zase tak velký rozdíl. Žádné převratné ochranné prvky na nich nečekejte. Podklad je týž jako u starých. Vypadají tedy téměř totožně, jen místo černého čísla šarže je na nich červené doplněné po stranách slovy NOVÝ.

Rodný list alkoholu

Rozdíl bude v tom, že prodejce bude muset k alkoholu doložit takzvané rodné listy, které prokáží původ všech surovin, tady i lihu.

„To jsme dělali už před vyhlášením prohibice. Bude to tedy pro nás jen administrativní práce navíc," poznamenal Lyčka.

O otevření trhu s více než dvacetiprocentním alkoholem rozhodovala vláda včera večer. Až do poslední chvíle nebylo jasné, kdy půjdou první lahve do prodeje. „Pokud se vláda dohodne, mohlo by to být už ve čtvrtek," prohlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Několik hodin předtím mluvil ještě o pondělku. O uvolnění prohibice totiž chtěla rozhodovat i Evropská komise. A nikdo nedokázal říci, kdy požehnání z Bruselu přijde.