„Máme vlastní studnu a z okapů svádíme dešťovku. Placenou vodu proto na kropení zahrady vůbec nepoužíváme. V létě by se to mohlo opravdu hodně prodražit," řekl například Hynek Trávník z Mutěnic.

A právě na hospodaření s dešťovou vodou je zaměřený připravovaný dotační program ministerstva životního prostředí. Lidé by jej mohli využít možná ještě letos. „Loňské sucho nám důrazně připomnělo, že voda je vzácná surovina. Počítejme, že i letos jí bude nedostatek. Nemůžeme proto jen čekat, až zaprší. Musíme aktivně hledat cesty, jak mít vodu k dispozici," vyjádřil se ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle něj mohou řádově stovky milionů korun letos zamířit na nákup záchytných nádrží na dešťovou vodu využitelnou na zalévání a běžné práce v domácnostech. Tyto nádrže průměrně stojí včetně práce kolem dvaceti tisíc korun. „Rádi bychom dali dotaci minimálně padesát procent, ale její přesná výše se ještě finalizuje," sdělil Brabec.

O přesném způsobu plateb a celkovém objemu peněz v programu resort aktuálně jedná. Jasné není ani to, zda bude program celoplošný, nebo jen pro vybrané oblasti nejvíce postižené suchem. Mezi ně však Jihomoravský kraj spadá. Se spuštěním programu ministerstvo počítá nejpozději od jara příštího roku.

Většina lidí se však stále drží levnějšího způsobu zachytávání dešťové vody do obyčejných sudů. To potvrzuje i předsedkyně hodonínských zahrádkářů Božena Hamplová. „Devětadevadesát procent zahrádkářů využívá pouze sudy. Navíc množství zachycené dešťové vody je tady poměrně zanedbatelné, stačí jen na zalití drobných rostlin. V případě, že bude takové sucho jako loni, ani dešťová voda to určitě nezachrání," upozornila Hamplová.

Sucho se projevuje nejenom úbytkem vody ve studních, je i velkým strašákem pro zemědělství. Ministerstvo už letos na boj se suchem vymezilo padesát milionů korun pro obce do pěti set obyvatel.

Vesnice, které navrhnou nejdůmyslnější systémy vedoucí k šetrnému hospodaření s vodou, mohou získat dotaci až pět milionů korun. „Podporovaná opatření jsou například systémy k opětovnému využívání dešťové vody, projekty na čištění odpadních vod či instalace vegetačních střech a krytů fasád," přiblížil Brabec.

Kvůli vysokým teplotám, nedostatku srážek a mírné zimě je aktuální stav zásob povrchových a podzemních vod výrazně podprůměrný a startovací pozice před začátkem léta není příliš příznivá.

DOMINIKA FLORIÁNOVÁ