Dítě nebylo očkované, protože to matka v minulosti odmítla. Údajně z obavy, že u ní bylo očkování spouštěčem roztroušené sklerózy. Podle části interní dokumentace krajské hygienické stanice, která unikla na sociální sítě, byl zhruba v polovině srpna na ošetření v brněnské nemocnici, kde mu z nosu vytáhli zrezivělou knoflíkovou baterii. Léky proti tetanu nedostal. „Nikoho nenapadlo, že dítě není očkované,“ stojí ve zprávě. Lékaři dodali, že matka dítěti údajně nepodávala ani předepsaná antibiotika.

Zdravotní stav chlapce tehdy matka konzultovala na internetu v komunitě Alterna – alternativní léčba nemocí. „Nasadit léčbu dle lékařů? Nezatěžovat tělo další chemií, nasadit přírodní antibiotika a protizánětlivé prostředky doma dostupné? Je nezodpovědné či riskantní zvolit cestu přírodní medicíny a věřit tělu, že si samo poradí?“ žádala žena o radu.

Co je to tetanus

Nebezpečné bakteriální infekční onemocnění.

Projevuje se křečemi a ztrátou koordinace svalových pohybů.
Spory jsou přítomny zejména v půdě kontaminované zvířecími a lidskými výkaly.

Onemocnění není přenosné z člověka na člověka.

Děti jsou u nás proti tetanu povinně očkovány.

Po třech týdnech se stav chlapce zhoršil a skončil začátkem září na Klinice dětské anesteziologie a resuscitace fakultní nemocnice. Byl v ohrožení života. Řada lidí chování rodičů odsoudila. Podle lékařů, které Rovnost oslovila, se jednalo o hazard se zdravím dítěte.

„Případ z Blanenska jsem zaznamenala. Podobných matek potkávám ročně několik. Věří různým mnohdy i lžím, které se v souvislosti s očkováním šíří po internetu a pak může vzniknout problém,“ uvedla znojemská pediatrička Maria Frindová.

Případ vyšetřuje krajská hygienická stanice. Podle hygieniků je vše promlčené a z jejich strany rodičům dítěte postih nehrozí. „V souladu s naší legislativou se po uplynutí jednoho roku od vzniklé povinnosti očkovat tato povinnost stává promlčenou. U tohoto přestupkového řízení jsou tak možnosti krajské hygienické stanice vyčerpány,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Renata Ciupek.

Očkovací látka proti tetanu.
Matka odmítla očkování dítěte. Chlapec se nakazil tetanem od zrezivělé baterie

Nevyloučila však, že se případem mohou dále zabývat úředníci oddělení sociální-právní ochrany dětí.

Očkování proti této nebezpečné infekční nemoci, která není přenositelná z člověka na člověka, je u nás povinné. Má však řadu odpůrců. Někteří rodiče je u svých dětí odmítají. Tvrdí, že vakcíny obsahují nebezpečné látky, způsobují alergie, astma nebo autismus. Pochybují také o účinnosti. Lékaři takové obavy odmítají. „Dnešní medicína disponuje výrazně modernějšími očkovacími látkami. Jsou lépe vyčištěné a lépe účinkují než bývalo v dětství dnešních mladých matek,“ zdůraznila Frindová.