Obnovená expozice se třemi sty kusy selské a zdobené olomučanské keramiky přivítala první návštěvníky v pátek, kdy se konala vernisáž. „Dělali jsme kompletní rekonstrukci. Vitríny, podlahy, elektriku, osvětlení,“ vyjmenoval starosta obce Josef Smíšek.

Vystavená keramika je nově seřazená a její počet vzrostl o třicet kusů. „Jedná se o výrobky převážně z druhé poloviny 19. století. V roce 1909 výroba zanikla. Mohl za to porcelán, který všude ve světě nahradil kameninu,“ vysvětlil znalec historie a průvodce v muzeu Jan Klimeš.

Na základní škole ve Sloupu provozují horolezecký kroužek. Využívají stěny v tělocvičně. Na konci školního roku ti nejlepší z žáků zdolávají známou skálu Hřebenáč.
Mladé naděje na skalách. Ve Sloupu vychovávají budoucí horolezce

Výtvory, které v olomučanské továrně vznikaly od roku 1852, jsou typické technikou stékavé glazury. „Díky tomu má jedna barva více odstínů,“ upřesnil Klimeš. Dodal, že tamní hliněné džbány či talíře získaly mnoho cen v zahraničí.

V sobotu v muzeu pořádají den otevřených dveří. Začíná v deset ráno a končí v šest v podvečer. Program přeruší dvouhodinová polední přestávka.

Ilustrační foto.
Za železničním přejezdem v Dolní Lhotě srazil vlak muže. Na místě zemřel