Čistý vzduch při jídle podle průzkumu ministerstva chválí sedmdesát procent obyvatel kraje, zákaz vítají hlavně mladí. „Jsou to právě oni a jejich děti, kteří budou díky normě vyrůstat ve zdravějším prostředí,“ uvedla náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová.

Pětina kuřáků podle průzkumu uvažuje, že se zlozvykem skončí. V tom je ve čtvrtek podpořili lékaři na Moravském náměstí v Brně na akci Poslední típnutí. „Lidé netuší, jak přestat. Radíme jim, že to nejde ze dne na den, ale postupně s použitím nikotinových náplastí,“ uvedla Stanislava Potrepčiaková z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Brno.

Vědci z Brna chtějí prodloužit život pacientům s rakovinou krve.
Vědci z Brna prodlouží život pacientům s rakovinou krve. Speciálním cvičením

Ani brněnští strážníci zatím nemají s kouřícími strávníky příliš potíží. „Od začátku zákazu v podnicích jsme rozdali stovku pokut. Většinu z nich za kouření na zastávkách,“ upřesnil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Mnohatisícové pokuty od konce srpna hrozí nově i majitelům podniků. Pokud kouřícího zákazníka nevyzvou, aby přestal, bude je to stát až padesát tisíc korun. Deset tisíc zaplatí za neoznačení prodejny nálepkou zákaz kouření. „Cílené kontroly zavedeme až v krajním případě,“ uvedl Ghanem.

Silnice z Lhoty Rapotiny do Skalice nad Svitavou dostala nejvíc hlasů v Jihomoravském kraji.
Nejděsivější silnice v kraji? Rekord v počtu výmolů drží Blanensko

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ

MICHAELA NÁROŽNÁ