Okolo třiceti lidí si uplynulou neděli užívalo přírodní koupání v zatopeném lomu v Blansku. Jenže tam neměli co dělat. Nový majitel části pozemku chce vyhledávané místo ochránit před davy turistů a řeší, jak jim v návštěvách zabránit. „Chci v lomu čistou vodu, ne žumpu. Lidé ji znečišťují opalovacími krémy a močí do ní. I na březích nechávají nepořádek,“ uvedl majitel Dalibor Kučera.

Po okolí umístil tabule se zákazem vstupu, koupání a kouření. Do druhého dne byly pryč. Obrátil se na policii. „Případ v současné době vyšetřujeme jako trestný čin,“ potvrdil policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Někteří z příchozích o zákazu věděli, jiní ne. „Žádné upozornění jsem neviděla. Přijela jsem sem, protože ještě není otevřené žádné koupaliště. A přehrada v Brně nebo v Blansku se mi nelíbí. Je tam špinavá voda,“ řekla žena v důchodovém věku z Brna.

Ilustrační foto.
Řeky jsou vyschlé jako v červenci. Povodí vydalo varování

Cedule při předchozí návštěvě zahlédl například Ivo Dvořák z Blanska. „Přijde mi od majitele sobecké, aby to tady pro ostatní uzavřel,“ myslí si muž. Se svými přáteli do lomu chodí už třicet let. „Kdo tady asi uklízí odpadky, rozbité sklo nebo lejna uprostřed cesty? Dáváme sem i pytle na odpad, které pak odnášíme,“ poukázal Dvořák.

Ostatní plavci se vyjádřili podobně. „Ať vyřeší lidi, co sem přecházejí přes koleje, stačil by plot u silnice. A hlavně party, co do lomu chodí v noci. Ty dělají největší nepořádek,“ upozornila jedna z opalujících se žen.

Lom kromě letních návštěvníků celoročně využívají i otužilci a potápěči. Otužilci z brněnského oddílu zimního a dálkového plavání Fides tam trénují několikrát týdně. A to nejen přes zimu. „V létě tady trénujeme dálkové plavání. Lom měří přesně dvě stě padesát metrů, což je velká výhoda,“ sdělil za klub Dalimil Marek. Členové získali od majitele písemnou výjimku. „Třikrát týdně sem můžeme, když nebudeme plavat v neoprénu a nebudeme používat opalovací krémy,“ vysvětlil Marek.

Těžkou trať zdolávali hasiči při soutěži Olé Firefighter v Olešnici
Nejtvrdší hasič přežije. Hasiči soutěžili ve svém sportu v Olešnici

Otužilci získali i plnou moc, aby z místa vykazovali ostatní. „Do toho se hrnout nebudeme, nechceme přijít k úhoně,“ dodal muž.

Do lomu se chtějí dostat také rybáři. Jelikož jde o rybářský revír, od státu na to mají právo. „Rybáře s platnou povolenkou k rybolovu a s platným lístkem tam majitel přístup umožnit musí,“ upozornil blanenský šéf rybářů Martin Sklář. I oni však musí dodržovat pravidla. Nesmí ničit porosty na břehu, rozdělávat oheň nebo dělat nepořádek. Zástupci rybářského svazu se chystají s novým vlastníkem jednat po schůzce na radnici, která se má uskutečnit příští pondělí.

Starosta Blanska Ivo Polák zatím neví, co má od pondělní schůzky očekávat. „Lidi na to, že lom je v soukromém vlastnictví, upozornit můžeme. Jinak ale s ním nemáme nic společného. To spíš správci železnic,“ poukázal starosta. V těsné blízkosti lomu totiž vedou koleje.

Lidé tam nemají problém s opalováním, zatímco za jejich zády projíždějí vlaky. Na vyjednání podmínek se připravují i potápěči a k situaci kolem  zaplaveného lomu se nechtějí vyjadřovat.

V Boskovicích prodlužují trvání ankety o výtvarné podobě fasády trafostanice za finančním úřadem. Na snímku jeden z návrhů.
Podoba fasády se lidem nelíbí. Vyberou ji proto i z návrhů zájemců z Boskovic