Větší a hezčí plody fíků, než loni očekává botanik Radomír Němec na svých keřích v Konicích u Znojma. Středomořskému ovoci, které je typické spíše pro Itálii nebo Řecko, se na jihu Moravy v posledních letech daří. I díky změně klimatu. Počet lidí se zájmem o pěstování tohoto exotického ovoce se zvyšuje.

První sklizeň fíků očekává letos Němec v polovině prázdnin, druhou v říjnu. „Z jednoho keříku míváme k sedmi osmi kilogramům. Máme jich několik. Fíky z jižní Moravy jsou chuťově srovnatelné s těmi, co mohou lidé ochutnat třeba v Chorvatsku,“ poznamenal.

Exotické ovoce pěstuje také Miroslav Effenberger z Přibic na Brněnsku. Kromě fíků mu rostou na zahradě také olivy, kiwi nebo čínské datle. „Letos budeme sklízet mnohem více oliv. Vypadají excelentně,“ poukázal.

Dopravní situace v důsledku uzavření Husovických tunelů.
První den zavřených Husovických tunelů: zdržení půl hodiny, odtah aut z objížděk

Fíky podle něj začnou dozrávat už za čtrnáct dní. „Olivy a další ovoce bude zralé zřejmě od konce září,“ sdělil.

Fíky se podle Němce velice dobře suší. „Chutnají podobně jako sušené švestky, dobře se z nich dělá i marmeláda,“ zmínil botanik.

O pěstování tohoto druhu ovoce mají lidé větší zájem. „Stále více lidí zkouší toto ovoce pěstovat. Jakmile se jim to dva tři roky daří, rozšiřují si to,“ uvedl Effenberger.

Na kiwi nebo olivách si ráda pochutná například Markéta Šafaříková z Moravského Žižkova na Břeclavsku. „Do jeho pěstování se ale raději nepouštím. Jen ochutnávám,“ svěřila se.

Ve vozovně v Pisárkách vznikne nová hala se speciální protihlukovou fasádou.
Nová hala pro šaliny? Dlouhá jako Špilberk a s netradiční pyramidovou fasádou

Podle klimatologa Petra Hlavinky z projektu Intersucho se exotickým druhům ovoce daří díky změně klimatu. „Jsou schopné vyšší teploty využít. Jarní mrazy jsou pro ně ale rizikové, jelikož je mohou úplně zničit. Ze středomořských oblastí na to nejsou zvyklé,“ podotkl odborník.

Podle Němce jsou na jihu Moravy přes léto srovnatelné teploty jako v Chorvatsku, ale problém může nastat v zimě. „Teploty tam neklesají tolik pod nulu jako u nás, zatímco tady bývají zimy, kdy může klesnout teplota na -25 stupňů a fíky mohou vymrnout, proto je vhodné je na zimu přikrýt,“ popsal.

Na jihu Moravy se daří i pěstování melounů. „Když jsou sazenice roubované, bez problémů přečkají nepříznivé podmínky. Mají lepší kořenový systém, větší počet a poměr výhonů, víc kvetou. Neroubovaný meloun vytvoří jeden dva plody a jeden dva výhony, roubovaný vytvoří třeba patnáct,“ přiblížil Aleš Jezdinský z Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku.

Fíky na jihu Moravy
* Má dužnatý obal s tisícovkou květů uvnitř.
* Fík je 3 až 6 centimetrů velký a tvarem se podobá hrušce.
* Je zdrojem vlákniny i draslíku. Snižuje vysoký krevní tlak.
* Velcí pěstitelé fíků jsou Španělsko, Itálie či Řecko.
* Ovoce je vhodné pro sušení, dělá se z něj také dobrá marmeláda
* Sklízí se dvakrát za rok, jednou v létě, podruhé na podzim

MICHAL HRABAL
KLÁRA VAŠÍČKOVÁ