Prezentovat se bude sedmnáct set firem z pětatřiceti zemí. „Největší zastoupení bude mít Německo, hned po něm partnerská Čína se sto padesáti firmami," uvedl ředitel veletrhu Jiří Rousek.

Lákadlem podle něj budou 3D tiskárny a skenery nebo roboty. Ty jsou už od loňska tématem veletrhu. Úplnou novinkou bude například expozice startupů.

Čína na veletrhu představí své přední firmy z deseti provincií. „Například China Railways uvede simulátor vysokorychlostní železnice," pozval Wang Rui z Čínské komory pro mezinárodní obchod.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Tradiční akcí bude pondělní sněm Svazu průmyslu a dopravy České republiky. „Premiér a ministři přijedou debatovat s podnikateli," řekl mluvčí svazu Milan Mostýn.

Kromě sněmů a prezentací firem se na veletrzích koná také řada odborných konferencí a seminářů. Jednou z akcí je také Kontakt – Kontrakt, který pořádá Regionální hospodářská komora Brno. Jeho cílem je zprostředkovat schůzky mezi podnikateli i mimo expoziční stánky. „Na schůzky se přihlásilo tři sta účastníků," doplnil ředitel Rousek.

Strojírenský veletrh podle ředitele brněnského výstaviště Jiřího Kuliše přináší městské ekonomice půl miliardy korun. „V Brně se vyplatí veletrh pořádat. Nelze ho nahradit například internetovou prezentací. Má proto podle mě zaručený úspěch i do budoucna," zhodnotil akci ekonom Filip Hrůza z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Veletrh loni za týden přilákal přes pětasedmdesát tisíc návštěvníků. Otevřený je i laické veřejnosti nebo studentům. Jednodenní vstupenka pořízená přes internet stojí 210 korun, na místě je o padesát korun dražší.