Na zakrytý otvor v zemi narazili zaměstnanci komunální údržby při opravě vodovodu. „Spojili jsme se s lidmi ze stavebního úřadu, ale doteď se nám nepodařilo původ studny objasnit. Marné bylo i pátrání v archivu. Není zahrnutá v žádné dokumentaci,“ svěřil se vedoucí blanenského odboru komunální údržby Martin Sklář.

Jasno v hledání nepřinesla ani konzultace s galeristou Pavlem Svobodou, který se historii Blanska dlouhodobě věnuje. „Z radnice se na mě obrátili, ale nevím o nic víc než oni. Žádné zmínky nejsou ani v kronice Blanska,“ potvrdil Svoboda.

Záhadná studna
• studnu objevili na konci letošního února 2018
• neexistují o ní žádné záznamy
• je hluboká 25 metrů
• odhadují, že vznikla v 19. století
• příští rok má kolem ní vzniknout odpočinková zóna

Tajemný pramen nezůstane bez využití. „Na příští rok vyčleníme peníze na stavbu malého ochozu kolem otvoru a upravíme i okolí. Vznikne tam oddechová zóna pro obyvatele,“ shrnul plány starosta Ivo Polák.

Jeho slova potvrdil i Sklář. „Na vnitřním nádvoří jsme již teď vysadili novou trávu a květiny. V současnosti je studna zakonzervovaná. Umístili jsme k ní jen malé čerpadlo. Vodu z ní teď používáme na zalévání květin v atriu radnice,“ přiblížil vedoucí údržbářů Sklář.

Odčerpaná voda se ve studni vždy sama doplní. Díky tomu Blanenští zjistili, že je jí v podzemí dostatek. „Dříve než ji začneme zvelebovat, necháme udělat hydrologický rozbor a vytvoříme projekt. V příštím roce se snad vše podaří uskutečnit,“ nastínil Sklář.

V nedalekých Boskovicích mají podobnou zkušenost s nálezem rituální židovské lázně zvané mikve. „Zpřístupněná je jedna. Pravděpodobně jsou v židovské čtvrti i další, zasypané ve sklepech,“ uvedla archeoložka Muzea Boskovicka Zuzana Jarůšková.

Ilustrační foto
Meruňky zrají o týdny dřív. Půjde pěstovat i subtropické ovoce, říká odborník