Helena čelila útokům bývalého přítele dva roky. „Když se po několika rozchodech s mužem rozhodla rozloučit definitivně, začal jí ztrpčovat život," uvedla terapeutka Marie Štorková. Neustálé textové zprávy i hovory byly plné výhrůžek a nadávek. Ženiným nadřízeným v práci posílal pomlouvačné dopisy. Často ji sledoval i na veřejnosti. Slovní útoky se záhy proměnily ve fyzické napadání. Když se žena po roce obrátila na policisty, prohlásili útoky za pouhý přestupek.

Útočníka to povzbudilo. „Z bytu vycházela jen v nejnutnějších případech. Bála se," řekla Štorková. Násilníka nezastavil ani jakýkoliv Helenin doprovod. Napadl i jej. Po dalším půlroce se žena znovu dovolávala pomoci od policie.

bílý kruh v kraji
- 1995 až 2015: na Bílý kruh bezpečí se obrátilo 2269 obětí
- 2015: kruh pomohl 192 klientům
- 85 procent obětí násilí jsou ženy
- třetinu klientů tvoří oběti domácího násilí, dříve to byla polovina
- každý desátý klient je oběť stalkingu

Tentokrát začali mužovu činnost vyšetřovat kriminalisté. Útočník na to odpověděl napadením ženy před jejím domem. „Vyhrožoval jí s nožem, poté ji zbil do bezvědomí. Kvůli tomu čelí trestnímu stíhání za přečin pomluvy, nebezpečné pronásledování a vyhrožování," řekla Štorková.

Pracovníci organizace Bílý kruh bezpečí, na které se Helena obrátila, jí pomáhali terapeutickými sezeními i právními kroky. „Doprovodili jsme ji k soudu, pomohli zpracovat návrh na náhradu peněžní i psychické újmy a zajistili také při její výpovědi nepřítomnost obžalovaného. Bála se pomsty," popsala Štorková. Dodala, že momentálně Helena čeká na rozsudek.

Domácí násilí zažila také třiatřicetiletá Brňanka, která chtěla kvůli bezpečí zůstat v anonymitě. „Bývalý přítel mě občas uhodil. Nejprve jsem si myslela, že to přejde. Vždycky se omlouval a prosil, ať mu dám ještě šanci. Když mi jednou zlomil nos, odešla jsem od něj. Přestože jsem se odstěhovala jinam, pořád se bojím, aby mě nenašel," popsala žena.

Podle policejních statistik čelilo loni nebezpečnému pronásledování šestatřicet Jihomoravanů. Pracovníci Bílého kruhu bezpečí však tvrdí, že na policii oznámí tyto činy jen přibližně polovina obětí. Pětaosmdesát procent jejich klientů tvoří ženy, nejčastěji ve věku od pětadvaceti do čtyřiceti let. Muži se většinou požádat o pomoc stydí.

Bílý kruh bezpečí funguje v Brně pětadvacet let. Pomáhá obětem či svědkům kriminálních činů. Za celou dobu se na brněnské terapeuty obrátilo přes dva tisíce klientů z jižní Moravy, loni téměř dvě stě. „Většina obětí násilí neví, jak se bránit a kde hledat pomoc. Proto se jim snažíme ukázat další cestu," uvedl jednatel Bílého kruhu bezpečí Vladimír Vedra.

Nejčastěji prý řeší problémy s násilím. „O něco méně se na nás obracejí také pozůstalí lidí, kteří násilí podlehli, nebo lidé mající ekonomické problémy. Když je například někdo podvedl a ožebračil," popsal jednatel.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ