Policejní mluvčí Bohumil Malášek sdělil, že na bezpečnost v Brně dohlížejí nepřetržitě speciální hlídky se zbraněmi. „Výkon služby jsme posílili především v místech, kde se shromažďují velké počty lidí, tedy na hlavním nádraží, v obchodních centrech i na vánočních trzích," popsal v úterý.

Podotkl, že stále platí zvýšená opatření kvůli předchozím teroristickým útokům ve světě. „Budeme dbát na to, aby nás bylo více vidět," dodal Malášek.

Zvýšená bezpečnostní opatření zavedla policie i na dalších místech v České republice. Už v noci na úterý se objevily hlídky se samopaly na pražském Staroměstském náměstí, kde jsou vánoční trhy.

Čtěte také: Prahu hlídají policisté se zbraněmi. Česku podle Chovance nebezpečí nehrozí

Podle ministra vnitra Milana Chovance se dopoledne v souvislosti s útokem sešla zpravodajská skupina.

Teroristický útok v pondělí zažili lidé na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Podle listu Berliner Zeitung vjelo nákladní auto s návěsem přes chodník mezi stánky, kde se zastavilo těsně před vánočním stromem. Řidiče, který z místa utekl, zatkli. Nyní ale policisté zvažují i možnost, že nemají pravého pachatele. Spolujezdec řidiče náklaďáku následkům srážky podlehl. Jestli zemřel na následky střelného zranění nebo poranění při nárazu určí pitva.

Čtěte také: Učil se kamion ovládat? Nákladní vůz nastartoval už hodiny před útokem