Kněz má v této době volného času málo. Slouží druhým a některé tradice, které jsou často spojené s rodinným kruhem, nemůže v pastoračním shonu na faře prožívat. To říká o svém prožívání vánočních svátků šestatřicetiletý farář René Strouhal. Vzápětí ale dodává, že tradičního vánočního kapra si dal a jablko kvůli spatření hvězdy uvnitř rozkrojil.

Jako farář působí v obcích Moutnice, Těšany a Nesvačilka na Brněnsku. Vánoce prožívá jinak od té doby, co se stal katolickým duchovním. „Jedním z důvodů, proč jsem se tak rozhodl, byla touha pomáhat lidem, kteří jsou kvůli různým tíživým okolnostem nešťastní a potřebují někoho, kdo jim nabídne slovo naděje," vysvětluje.

Taková slova farář lidem nabídl i čtyřiadvacátého prosince. Odpoledne si užil rybí polévku u známých a jejich čtyřem dětem donesl dárky pod stromeček. Ve čtyři hodiny mu začala sváteční mše svatá pro rodiny s malými dětmi. „Děti v průvodu přinesly dřevěnou sošku Jezulátka, kterou vložily do připravených jeslí před oltářem. Pak zpívaly a hrály na různé nástroje," popisuje Strouhal.

Po skončení mše šel domů za rodiči. S nimi poseděl u štědrovečerní slavnostní tabule a rozbalil dárky. „Čas pro toto pěkné setkání mám ale vždy omezený. V deset a ve dvanáct hodin večer mě totiž čekaly další bohoslužby. Byly slavnostní, plné krásných zpěvů a povznášejících obřadů," říká.

Štědrovečerní kázání, které vedl, je odlišné od klasických nedělních obřadů. „Hlavně kvůli tomu, že na Štědrý den přicházejí i lidé, kteří jsou církvi vzdálenější a bohoslužby pravidelně nenavštěvují. Témata vánočních promluv proto krouží kolem otázek smyslu lidského života, naděje pro zklamané a zraněné a kolem toho, že Bůh není lidem moc vzdálený," sděluje farář.

Po půlnoční bohoslužbě si Strouhal moc neodpočal. Až do včerejška totiž byly dny farních bohoslužeb a návštěv rodin a starých lidí. Dnes faráře zaměstná svátek apoštola a evangelisty Jana. „O tomto svátku lze podle tradice žehnat víno. Sloužím ve farnosti, která stojí v kraji vinné révy, mám proto milou povinnost tuto pěknou tradici zachovávat. Po bohoslužbě, při níž požehnáme vinný mok, se sejdeme s místními i přespolními v orlovně ke společnému vyhodnocení takzvaného roku vinaře," popisuje Strouhal.

Zítra a v neděli povede bohoslužby v duchu svátku Svaté rodiny. „Proto manželé při všech bohoslužbách obnoví svůj slib včetně polibku," konstatuje Strouhal. Dodává, že v pondělí ho čeká příprava statistické ročenky, kterou bude poslední den v roce číst lidem.

Vánoce si užívá. „Těší mě, že jsou si při nich lidé k sobě blíž a jsou na sebe hodní. Kdyby se to přelilo i do dalších všedních dní následujícího roku, bylo by v naší společnosti o poznání lépe," doufá duchovní.

A jak by si představoval ideální vánoční svátky? „Snad bych upustil od jisté okázalosti doby a navrátil se k prostotě života, k jednoduché stravě, prosté výzdobě domácností a k maličkostem místo megalomanských darů," říká.

DALŠÍ TŘI PŘÍBĚHY ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST