Jestliže se optimistické předpovědi potvrdí, může nové ložisko znovu navýšit slábnoucí těžbu ropy na jihu Moravy. A zvýšit tak příjmy jak nástupci Moravských naftových dolů, tak obcím, na jejichž území se budou suroviny čerpat. „Předpokládáme, že bychom z ložiska mohli vytěžit až tři miliony barelů ropy. Jeho hodnota se tak blíží ke čtyřem miliardám korun. Zatím jsme ale prováděli jen zkušební vrty a situaci vyhodnocujeme. Bude trvat ještě roky, než k těžbě vůbec dojde,“ řekla mluvčí MND Dana Dvořáková. Dokud nebudou přípravné práce hotové, přesné místo naleziště společnost prozrazovat nechce.

Vedení těžařské firmy si také musí být jisté, že se jim těžba vzhledem k ceně ropy na světových trzích vůbec vyplatí. Momentálně se pohybuje okolo padesáti dolarů za barel.

Dvanáct moravských vinařství pohostilo návštěvníky Slovanského hradiště v Mikulčicích. Příchozí navíc mohli zavítat na prohlídku archeologického památníku nebo si vyzkoušet některou z aktivit programu Těšíme se na prázdniny.
Dospělí se na hradišti osvěžili vínem, děti si zajezdily na koních

Nové naleziště je zajímavé rovněž tím, že se nachází v neobvyklém typu a stáří horniny: v pískovci z období třetihor. „Většinu ložisek nalézáme v horninách z jurského období. To nové jsme nalezli mnohem mladší,“ zmínila mluvčí. Pod zemí se má nacházet i zhruba sto milionů kubíků plynu.

Na těžbě nejvíce vydělají obce, do jejichž katastru ložisko patří. „Zhruba pětasedmdesát procent příjmu jde obcím a deset procent státu,“ přiblížila Dvořáková.

V posledních letech se však kvůli intenzivní a rychlé těžbě a také kvůli proměnlivé ceně za ropu příjmy řady jihomoravských obcí s ložisky ropy a plynu zmenšují. „Za poslední rok prodělala na světových trzích cena ropy významný pokles, stejně tak klesla její těžba. Tím pádem se zmenšily i úhrady převáděné obcím,“ potvrdil mluvčí Českého báňského úřadu František Ševčík.

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje oslavili věřící na Slovanském hradišti v Mikulčicích tradiční Cyrilometodějskou poutí Podluží.
Věřící na hradišti uctili Cyrila a Metoděje. Poprvé také s Moravskými rytíři

Ještě na území Československa bylo pro průzkum a těžbu odvrtaných více než pět tisíc vrtů hlubokých i více než šest kilometrů. Na některých ložiscích byly vyhloubené desítky až stovky vrtů. V současnosti jich je už většina zlikvidovaná, aktivních vrtů má společnost MND jen sto padesát. Například v Dambořicích, Prušánkách, Žarošicích nebo u Břeclavi.

Historie těžby ropy na jihu Moravy sahá až do období první republiky. „První vrt, který objevil ložisko Nesyt na Hodonínsku, byl vyhloubený v roce 1919. Od té doby se ropa na jižní Moravě těží,“ zmínil geolog a zakladatel Muzea naftového dobývání a geologie v Hodoníně Stanislav Benada.

Kromě Dambořic a okolních vesnic se ropa a plyn nyní dotěžují také na pomezí Hodonínska a Břeclavska, například v Lužicích nebo Hruškách.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ