Po politikovi měli chtít milion korun za to, že o něm nezveřejní kompromitující nahrávky. „Hrozili mi i tím, že ublíží mé rodině," konstatoval bývalý senátor.

Sehnal uvedl, že se s Šálkem zná už asi dvacet let. „Pracovali jsme spolu. Oba jsme byli občanští demokraté a žili v Lipůvce na Blanensku," okomentoval bývalý politik.

Někdy v roce 2008 prý k němu ztratil důvěru. „Do medií se dostala nahrávka, která měla dokazovat mou korupci. Šálek mi před tím řekl, že za ním někdo byl a tvrdil, že chce peníze, jinak předá nějaké materiály policii," konstatoval bývalý politik.

Sehnal nezaplatil a případem se začala zabývat protikorupční policie. Vyšetřování nakonec odložila.

Dopis synovi

Později prý za Sehnalem obžalovaný chodil a hrozil mu zničením kariéry. „Tvrdil, že oni mají asi patnáct hodin záznamu, který mě může zničit. Tvářil se jako prostředník. Kdo jsou ti oni, mi říci nechtěl. Do toho mi pravidelně chodily výhrůžné SMS zprávy a syn dostal dopis," vypověděl bývalý senátor.

Martinu Sehnalovi ho měl předat Slanina. „Přišel za mnou někdy v létě 2008 na fotbalový trénink na brněnský stadion Za Lužánkami. Nikdy před tím jsem ho neviděl. Zeptal se mě na mé jméno a pak mi dal obálku s tím, že ji mám dát otci," uvedl mladík.

Dopis politikovi předal. „Až poté se mi otec svěřil, že ho vydírají. V dopise psali, že když nezaplatí, spadne s ním sportovní letadlo. Chtěli myslím milion korun," řekl syn.

Politik se prý nakonec rozhodl peníze zaplatit. „Měl jsem strach. Dokonce jsem přestal létat. Syna jsme se ženou také pravidelně doprovázeli na tréninky. Hrozili mi například, že mu zlámou nohy," prohlásil svědek.

Při předání peněz požádal Sehnal svého přítele Miloslava Pelikána, aby jel s ním. „Bylo to v září 2008 v hospodě v brněnských Medlánkách. Jeli jsme tam předem a já si našel místo u automatů, kde jsem se ukryl. Šálek by mě totiž poznal. Viděl jsem, jak mu Sehnal dal obálku s milionem. U stolu s nimi seděl i Almásy. Poznal jsem ho později z fotografie v novinách," konstatoval Pelikán.

Dalších dvě stě tisíc

Později prý chtěl Šálek dalších dvě stě tisíc za námahu. „Ty jsem mu také dal," uvedl bývalý politik.

Všichni tři obžalovaní namítli, že nic z toho není pravda. „Sehnalovi se zřejmě hodilo své problémy hodit na medializovaný případ. Já jsem v žádné hospodě nebyl. Svědka vůbec neznám. Vypadá to, že se Sehnalovi s Pelikánem domluvili na stejné výpovědi," okomentoval Almásy.

Slanina zpochybnil to, jak ho Martin Sehnal popsal. I u soudu uvedl, že mu dopis přinesl menší zavalitý muž. Měl za ním přijít někdy v létě v krátkých kalhotách a triku s krátkým rukávem. „Z výpisu SMS zpráv Sehnala jasně vyplývá, že dopis musel dostat začátkem dubna 2008. To rozhodně nebylo teplé počasí. Já sám měřím téměř sto devadesát centimetrů a vážím kolem osmdesáti kilogramů. Nevím, koho svědek poznal, ale mě rozhodně ne," hájil se Slanina.

Ze členství v údajném Toflově gangu státní zástupce obvinil třináct lidí z toho několik bývalých členů jihomoravské hospodářské kriminálky. Viní je ze zločinného spolčení, vydírání nebo zneužití pravomoci úřední osoby.