Přesto právě do blízkého zahraničí pravidelně vyráží na nákupy taky Eva Vaňkátová z Mikulova. Do nejbližšího většího města, do Mistelbachu, to má po dálnici asi dvacet minut jízdy. „Zvykli jsme si nakupovat především potraviny. Hlavně mléko, maso a uzeniny. V Rakousku sice vycházejí dráž, nicméně nám připadají kvalitnější. Kupujeme tam i oblečení a boty. Zdá se mi, že mají větší výběr,“ zmínila Mikulovanka.

Jak podotkla, řada jejích známých v Rakousku nakupuje také drogerii, oblečení, dětskou výživu a obecně potřeby pro nejmenší. Shodují se, že důvodem je kvalita.

Tamní cenová hladina se ale drží vysoko nad průměrem evropské osmadvacítky. Slovensko je sice pod ním, přesto tam obchodníci prodávají potraviny dráž než v Česku. I tak si část sortimentu oblíbil například Antonín Vrba z Velké nad Veličkou na Hodonínsku. „Zajedu tam i na kole. Mají výborné farmářské sýry a v nedaleké Myjavě také skvělé klobásky. Koupím si tam k nim i rohlíky, ale ty jsou z Moravy, z Blatnice,“ svěřil se Vrba.

Ilustrační fotografie.
Foto se zebrou nebo jízda na velbloudovi. Do Břeclavi zavítal cirkus Metropol

Jak se však shoduje řada lidí z příhraničí, často míří do moravských obchodů naopak zákazníci ze Slovenska. „Jezdíme nakupovat některé potraviny, maso, mléko, ovoce, minerálky či cukrovinky. Bývají levnější, zvláště ty v akční nabídce. Navíc i sortiment se nám zdá bohatější. Hlavní důvod nákupu v Hodoníně je ale ten, že tady zároveň můžeme navštívit rodinu a příbuzné,“ svěřila se učitelka Mária Polláková ze slovenského Chropova.

Podle ekonoma a ředitele hodonínské Okresní hospodářské komory Michala Švagerky nákupům Slováků v Česku nahrává i současný kurz koruny, která je nyní poměrně slabá vůči euru. „Na druhé straně zákaznické chování Rakušanů bývá jiné a hodné následování v tom, že často využívá krátkých dodavatelských řetězců s podporou lokální ekonomiky. To navíc snižuje i ekologické dopady dopravy zboží,“ upozornil ekonom.

Slavnostní předávání ocenění připravili pro policisty v úterý v obřadní síni hodonínské radnice.
Medaile nebo pamětní plakety. V Hodoníně ocenili policisty

Výrazné cenové rozdíly mají ale už prvovýrobci. To dokládají i aktuální týdenní zprávy z trhů, pravidelně je zveřejňuje Státní zemědělský intervenční fond. Stokilové prase z Česka je o proti rakouskému i o více než 370 korun levnější. Ještě větší rozdíl je u hovězího, a to u mladých býků dokonce tisícikorunový. Ceny na Slovensku se u tohoto sortimentu blíží spíše těm v Česku. „V některých zemědělských komoditách jsou ceny stejné, ale řadu z nich mají na Slovensku dražší,“ řekl Petr Chaloupka z Agrární komory.

Právě jídlo je podle statistiků druhou největší položkou spotřebních výdajů domácností v České republice. „Z takzvaných visegrádských zemí vydávají podle údajů Eurostatu za potraviny více než Češi všichni ostatní členové, tedy Slováci, Poláci i Maďaři,“ uvedla Adéla Denková z analytického projektu Evropa v datech.

Habánský sklep brzy otevřou.
Otevřeli sklep Habánů. Návštěvníci se podívají i do muzea