Její slova potvrzují plány tamní radnice. Boskovičtí využijí vlastní pozemek k výstavbě nových domů. Jedná se o plochu za nemocnicí, která má rozlohu třiceti tisíc metrů čtverečních. „Vybrali jsme návrh ateliéru EA architekti, který počítá se stavbou rodinných domů i bytovek,“ nastínil mluvčí radnice Jaroslav Parma.

V úterý se na osm měsíců uzavřela ulice Dukelská v Boskovicích. Lidé jezdí cestou přes Kamenici.
Kolony a zmatek. V Boskovicích začaly opravy Dukelské, zavřená bude osm měsíců

Nyní radní vyhlásili výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace. Začátek stavby a náklady tak zatím nejsou jasné. Radnice má časem upřesnit i způsob, jakým bydlení nabídne zájemcům. Studie počítá s devíti obytnými bloky. „Cílem je mít pro mladé levnější variantu oproti tomu, co nabízí soukromá firma na nedalekém pozemku v Rovné ulici,“ upozornil mluvčí. Tam společnost prodává metr čtvereční za dva a půl tisíce.

Nové bydlení v regionu∙ V Boskovicích postaví rodinné a bytové domy na pozemku za nemocnicí.
∙ Rozloha plochy: třicet tisíc metrů čtverečních
∙ Domy rozdělí do devíti bloků.
∙ Tři bytové domy chce soukromá firma postavit na Písečné v Blansku.
∙ Nabízí tam 101 bytů.
∙ Ve Vyškově staví firma osmnáct rodinných domů v Joklově ulici.
∙ Další vzniknou na sídlišti Víta Nejedlého.


Zájem je i o bydlení v plánovaných bytovkách na sídlišti Písečná v Blansku. Stavbu tři roky plánuje firma Hopa Group. Přípravy zbrzdila odvolání několika obyvatel. „Už mám územní rozhodnutí, které nabylo právní moc. Nikdo se proti němu odvolat nemůže,“ vzkázal jednatel společnosti Jan Musil.

Za tři měsíce chce zažádat o stavební povolení. Firma nabídne sto a jeden byt. „Zájemci si jich už zarezervovali zhruba sedmdesát procent. Brzy je oslovíme, abychom zjistili, zda jejich zájem stále trvá,“ přiblížil Musil. Stavět chce ještě letos na podzim, nebo nejpozději v příštím roce.

Podle realitního makléře Miloše Poláka je míst k bydlení v Blansku a okolí nedostatek. „Chybí hlavně malometrážní a startovací byty pro mladé,“ uvedl makléř. Dodal, že rodinné domy lidé staví spíše v okolních obcích. „Cena za metr čtvereční v Blansku nejde pod tři tisíce. V okolí je to zhruba dva tisíce,“ upřesnil Polák.

Od loňska vznikají domky také v Joklově ulici ve Vyškově. „Jedná se o osmnáct pozemků. Peníze tam vložila soukromá firma,“ informoval mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

Podobný počet domů má příští rok vyrůst na místním sídlišti Víta Nejedlého. Město je soukromému investorovi prodávalo ve veřejném výběrovém řízení.

Výsadba nových stromů. Ilustrační foto
Snovídečtí chtějí vysadit padesát hrušní