Již devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky v Jihomoravském kraji zahájil biskup Vojtěch Cikrle. V brněnské katedrále svatých Petra a Pavla požehnal letošním koledníkům. „Ti se poté vydali do měst a obcí v celém kraji. Celkem budou sbírat peníze do pěti tisíc zapečetěných pokladniček,“ uvedla mluvčí Diecézní charity Brno Anna Tišnovská. Narazit na Kašpara, Melichara a Baltazara mohou lidé až do čtrnáctého ledna.

Obvykle tříčlennou skupinu koledníků lidé poznají nejen podle kostýmů, ale také podle potvrzené průkazky s číslem, které odpovídá číslu na zapečetěné pokladničce. „Koledníci jsou nejčastěji dobrovolníci z farností nebo skauti, s podvodníky se naštěstí setkáváme jen výjimečně,“ dodala Tišnovská.

Novinka zoo v Hodoníně: dvě mláďata lva jihoafrického
Novinka zoo v Hodoníně: dvě mláďata lva jihoafrického

Na koledu letos poprvé vyráží šestnáctiletý skaut Mirek Linhart z Brna. K účasti ho přesvědčili kamarádi, kteří už jsou v koledování zběhlejší. „Moc se mi nechtělo, ale chci nějak pomoct jiným lidem, kteří to potřebují“ vysvětlil.

Vůbec poprvé mohou letos lidé koledníkům v Jihomoravském kraji přispět bezhotovostní platbou. Sto skupin koledníků má totiž od letoška k dispozici speciální platební terminály. „Těší mě, že se může koleda takto modernizovat a zároveň si zachovat svou tradiční atmosféru. Pozitivně to vnímají i lidé,“ chválí si novinku ředitel brněnské charity Oldřich Haičman.

Tříkrálové koledníky vyhlížejí v těchto dnech například manželé Procházkovi z Bučovic na Vyškovsku. Tradiční nápis K+M+B jim nad dveře křídou píšou každý rok. „Přispíváme pravidelně. U této sbírky máme jistotu, že peníze jdou tam, kam mají. Koledníkům dáme vždy také něco dobrého na zub,“ řekl Libor Procházka.

Suma vybraná koledníky v posledních letech pravidelně roste. Většina z vybraných peněz se vrací do kraje, kde je koledníci vybrali. Tam slouží k obnově a rozšíření činnosti charitativních organizací. Loni lidé ve sbírce věnovali přes šestadvacet milionů korun. 

Tříkrálová sbírka v číslech
• Do ulic Jihomoravského kraje letos vyrazí přibližně 15 000 tříkrálových koledníků.
• Koledníci mají celkem 5 141 zapečetěných kasiček, do kterých příspěvky vybírají.
• V roce 2016 vybrali koledníci v Jihomoravském kraji 22 299 862 korun, od té doby částka roste.
• V roce 2017 během tříkrálové sbírky na Jihu Moravy vybrali 23 733 313 korun.
• V loňském roce lidé pokořili i tuto částku, koledníci získali rekordních 26 171 636 korun.
• Minimálně 65% z vybraných peněz organizátoři vždy investují v regionu, kde je vybrali.

Pár. Ilustrační foto.
Čech a Češka 2019 aneb Jací budeme pohledem zajímavých čísel