Osmnáctý ročník festivalu se letos zaměří také na sté výročí. „Lidé objeví, jak věda vypadala před sto lety při vzniku Československé republiky a jak se obory od té doby vyvinuly,“ popsal ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Právě ve hvězdárně na Kraví hoře se odehraje část programu. „Nadšenci do vědy si přijdou na své především o víkendu. Vydají se třeba na sobotní workshopy o lidském těle do brněnského VIDA! Science centra,“ uvedla Lenka Heroldová za pořadatele festivalu Týden vědy.

Ilustrační foto
Nahrají pohnuté příběhy pamětníků války i politických vězňů. Pro další generace

Do vědeckého festivalu jsou zapojené instituce v Brně i po celé jižní Moravě. Moravská zemská knihovna nechá zájemce nahlédnout pod ruce restaurátorů. Příchozí se od přednášejícího Svatopluka Ryšky také dozvědí, jak se šije vazba knihy.

Technické muzeum v Brně zase návštěvníkům poodhalí taje trůnů jako symboliky vládců po celém světě. Zaměří se na trůn Tutanchamona nebo krétského krále Minóa.

Lidé si prohlíželi víc než dvě stě modelů postavených ze stavebnice Lego. S některými si mohli i
Vlaky, tanky i postavy z Hvězdných válek. 200 modelů z Lega zaplnilo gymnázium

Tři tipy Deníku Rovnost
- Přednášející Petr Žákovský v pondělí od pěti hodin odpoledne příchozím představí vynález palných zbraní a rozvoj zbraní střelných i chladných ve 14. a 15. století. Vyprávět bude v knihkupectví Academia na náměstí Svobody.
- V úterý nebo ve čtvrtek se nadšenci digitálních technologií v Moravské zemské knihovně od pěti hodin odpoledne podívají, jakou rychlostí se skenují stránky. Lidem ukážou i jiné druhy digitalizace.
- Brněnská hvězdárna ve čtvrtek od šesti večer nabídne přednášku o životním příběhu zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Eva Matalová se zaměří na momenty, které jej nasměrovaly k vědecké dráze.

Ilustrační foto
Boj proti kamionům? Plaťte mýto, chtějí obce. Nově o tom spolurozhodnou