Počasí si s vinaři opět pohrálo. Loni v jihomoravském příhraničí udeřily jarní mrazy a třeba v některých lokalitách na Břeclavsku pěstitelé přišli o většinu úrody. V těchto dnech obavy ze zmrzlíků vystřídal strach z krupobití. „Při úterní bouřce padaly naštěstí jen malé kroupy. Co vím, tak v pásech a vždy chvilku. To keře významně nepoškodí,“ řekl ve středu místopředseda spolku Vinaři z Čejkovic na Hodonínsku Leoš Urbánek.

Ve středu silná bouřka zasáhla i Mikulovsko. „Viděli jsme kroupy, ale mísily se hodně s vodou. Snad vinice nejsou příliš poničené, to zjistíme až při obchůzce,“ uvedl večer sklepmistr ze Sedleckých vín Ctirad Králík.

Degustátoři v úterý a ve středu ve Velkých Pavlovicích hodnotili vzorky v mezinárodní soutěži Festwine. Šampionem se stal Hibernal z Vinařství Jan Plaček.
Festwine ovládl Hibernal z Brněnska. Nejlepší kolekci má Vican

Při pohledu na samotný déšť se ale vinaři zaradovali. „Srážky už byly potřeba. V Čejkovicích jsem v úterý zaznamenal třicet milimetrů,“ hlásil Urbánek.

Muž si dobře pamatuje předloňské i loňské mrazy a následné sčítání škod ve vinohradech. „Vinaři bedlivě sledovali předpovědi počasí a snažili se vinohrady ochránit. Zapalovali v meziřadí ohně, za traktor zapojovali vrtule, aby vířily vzduch,“ vzpomněl Urbánek.

Vrtule víří ve vinici vzduch
• Větrné ventilátory využívají vinaři již desetiletí ve Spojených státech nebo na Novém Zélandu.
• Mobilní stroj s vrtulí může podle dodavatele ochránit vinice a sady na ploše až do pěti hektarů. A to až při teplotách kolem minus čtyř stupňů Celsia.
• Technika je založená na principu víření vzduchu. Teplejší, který je výše, tlačí vrtule směrem dolů k zemi.

Právě na tomto principu ventilátoru je sestrojený i v České republice zatím unikátní stroj proti mrazům s obří vrtulí. Pořídili si ho ve vinařství Malý vinař ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. „Ve světě s tím mají dobrou zkušenost. Nám se naopak neosvědčily způsoby ochrany jako jsou postřik vodou nebo zapalování slámy ve vinohradu,“ zdůvodnil za vinařství David Mádl.

Podle něj má zařízení ochránit plochu až pěti hektarů na rovinách při teplotě do minus čtyř stupňů Celsia, ještě při nižších pak v údolích. „Stroj je propojený s čidly, které sledují teplotu ve vinicích. Ale neměli jsme možnost to vyzkoušet,“ dodal Mádl.

Vrtuli lze zapojit za traktor, ve vinici se v případě potřeby roztočí pětice metrových rotorových listů ve výšce až osmi a půl metru. Funguje na principu termiky. „Víří výše uložený teplý vzduch a dostává jej směrem k zemi. Efektivity dosahuje ventilátor i díky možnosti náklonu pod různými úhly,“ vysvětlil dodavatel speciálního stroje Roman Dvořák.

Senior taxi. Ilustrační foto.
Pomáhá důchodcům k lékaři či na úřady. Senior taxi si lidé oblíbili

Vinař Mádl už věří, že letos vrtuli ani nevyužije. „Zmrzlíci jsou za dveřmi a neslyšel jsem, že má přijít výrazné ochlazení. Nevýhodou stroje je, že nemá moc další využití,“ zmínil.

Teploty sice v následujících dnech půjdou dolů, ale ne tak, aby vinaři museli vývoj hodnot sledovat stejně bedlivě jako před rokem. „I v dalších dnech hrozí bouřky,“ upozornil Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli loňskému suchu sice třeba na Mikulovsku některá očka na révě nevyrašila, vinaři se ale shodují, že celkově jsou teď vinice v dobré kondici. „Růst révy je proti jiným rokům zhruba o dva tři týdny napřed. Vegetaci podpoří i aktuální srážky,“ poznamenal Urbánek z Čejkovic.

Ilustrační foto
Plné alergologie kvůli pylu. Hlavní viník? Kvetoucí trávy