"Z jednoho z bytových domů v Židenicích jsme evakuovali pětadvacet lidí," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že na místě je mobilní chemická laboratoř. Policie později upřesnila, že evakuovali obyvatele tří bytových domů. Úředníci jim nakonec zajistili náhradní ubytování v hotelu. Obyvatele dalších domů doprovázely při cestě do jejich domovů hlídky. 

Mobilní telefon. Ilustrační foto.
Dej mi peníze a vrátím ti mobil, tvrdil zloděj. Místo toho utekl s obojím

Zásah potvrdili i policisté. Ti se do bytu dostali poté, co jim majitel bytu oznámil, že dvaačtyřicetiletý nájemník už několik dní nevycházel ven. „V bytě jsme našli značné množství nebezpečných chemikálií. Ty teď třídí pyrotechnici a chemická služba hasičů,“ upřesnil na místě mluvčí policie Bohumil Malášek.

Na místě jsou i záchranáři. "Jsme připravení, abychom v případě komplikací mohli pomoci zasahujícím. Více informací pro tuto chvíli nemohu sdělit," uvedla mluvčí krajských záchranářů Michaela Bothová.

Úmrtí jednoho člověka redakci potvrdil židenický místostarosta Petr Kunc. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost byl muž podivín a není zatím jasné, kdy a proč zemřel. Příčinu jeho smrti by měla odhalit nařízená pitva, nicméně nic nenasvědčuje tomu, že se stal obětí násilí. "Ulice je zcela zablokovaná, podle mých informací jde o nález nebezpečného množství chemikálií v bytě. Autobusy linky 64 jsou odkloněné do vedlejší ulice Krokova," upřesnil Kunc.

Ilustrační foto
Řidičky se posilnily alkoholem. Jedna narazila do dodávky, druhá do značky

Pro evakuované lidi přistavil Dopravní podnik města Brna autobus, který však podle řidiče do tří hodin odpoledne nikdo nevyužil.

Policie nedokázala odhadnout, jak dlouho bude zásah trvat. Hasiči by měli být zatím stále na místě. „Chemikálie je třeba analyzovat a roztřídit podle stupně nebezpečnosti. Látky postupně odvážejí pyrotechnici, některé hasiči a zbytek odveze odborná firma,“ doplnil policejní mluvčí Bohumil Malášek.