Brněnští strážníci jen za červenec a srpen vyjížděli ke skoro dvacítce případů, kdy se důchodcům z horka udělalo špatně. „Za úrazem většinou stála náhlá nevolnost, kvůli které upadli a poranili se. Souvisí to s extrémními teplotami,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Nejčastěji je k takto zraněným lidem volají sousedé nebo členové rodiny. „Pokud je klíč v zámku, musíme přes okno nebo balkon. Ve čtvrtině případů do bytu slaňujeme,“ popsal Ghanem.

Krajští záchranáři řešili přes letní měsíce desítky kolapsů důchodců týdně. „V rozpálených bytech jsou dehydratovaní a kolabují. Vyjíždíme také do zahrádkářských kolonií, kde pracují na slunci a neodhadnou síly. Záchranáři je pak v terénu obtížně hledají,“ řekla jejich mluvčí Michaela Bothová.

Ilustrační foto.
Kvůli vedru jsou doma v pasti. Důchodce v bytech zahraňují strážníci

Kolaps z horka přitom není to jediné, co důchodcům při vysokých teplotách hrozí. „Když omdlí, upadnou a utrpí další poranění, často si třeba vykloubí rameno nebo něco zlomí. Takový kolaps může skončit i zástavou oběhu,“ varovala Bothová. Při vysokých teplotách doporučuje pravidelně pít a nosit oblečení přiměřené teplotám.

20
výjezdů provedli v červenci a srpnu strážníci kvůli zraněným důchodcům .

Podle předsedkyně brněnské pobočky Svazu důchodců Aleny Kudličkové se starší a nemocní lidé s vysokými teplotami těžce vyrovnávají. „Situace je náročná, zvláště pokud mají něco se srdcem nebo jsou po těžké operaci. Kdo je na tom ale se zdravím a kondicí dobře, větší potíže nemá,“ uvedla.

V domově pro seniory ve Věstonické ulici zatím vedra zvládají. „Žádný kolaps jsme nezaznamenali. Dbáme na to pitný režim a v každém patře máme klimatizovanou místnost,“ ujistil ředitel domova Rudolf Nytl.

Horkem spíše než důchodci trpí personál v domově v Okružní ulici. „Máme klimatizované společenské místnosti, jinak kupujeme ledňáky a melouny. Horší je to pro zaměstnance, těm dodáváme alespoň minerálky a zmrzliny,“ popsala ředitelka Barbora Balabánová Dvořáková.

Při couvání k domu svým peugeotem uvízla řidička na vyvýšené zídce.
Jedno kolo ve vzduchu. Při couvání najela na vyvýšenou zídku, s autem uvízla

Nejen starším obyvatelům jižní Moravy se uleví koncem týdne. V sobotu přijde studená fronta a ochladí se na čtyřiadvacet stupňů Celsia.