Tisíce lidí na jihu Moravy míří na Zelený čtvrtek do hospod, aby ochutnali zelené pivo. Právě tento speciál patří neodmyslitelně k Velikonočním svátkům. Nejvíce ho vyrábí Starobrno. Minipivovary kromě něj nabídnou řadu jiných speciálů.

Zelená třináctka vzniká v pivovaru Starobrno už čtrnáct let. Sládci jí letos vyrobili pro Moravany a Čechy 4,5 tisíce hektolitru. „Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je bylinný výluh a likér,“ konstatoval výrobní ředitel Milan Schramm.

Odhalení zrekonstruované hrobky rodiny Stiassni na židovském hřbitově v Brně Židenicích.
Rekonstrukce dokončena. Přátelé vily Stiassni odhalili opravenou hrobku

Vlastní zelené pivo hostům nabídne také Pivovar Moravský Žižkov na Břeclavsku. Kromě této jedenáctky tam milovníci piva ochutnají od čtvrtka i další speciál. „Jako každé Velikonoce jsme navařili i dvanáctistupňový Velikonoční ležák. Připravovali jsme ho šest až osm týdnů,“ zmínil majitel Ondřej Šraga.

Nejzajímavější speciály
-velikonoční červená šestnáctka (Velický Bombarďák, Velká nad Veličkou)
-jarní velikonoční speciál (pivovar Hauskrecht, Brno)
-idiot (minipivovar Frankies, Břeclav)
-velikonoční krasličák (Pivovar Černá Hora)
-velikonoční ležák (Pivovar Moravský Žižkov)
-zelené pivo (pivovar Starobrno)

Zelené pivo na Zelený čtvrtek nabídne také Černá Hora na Blanensku. Velikonoční krasličák je čtrnáctistupňový speciál, který se vyznačuje výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí zakončenou jemnou hořkostí.

Na pivo zelené barvy tradičně chodí ve čtvrtek před Velikonocemi i Jan Včelouch z Moravského Žižkova s kamarády. „Ochutnáváme každý rok. Dáme si maximálně dvě na košt, pak piju klasické světlé. Zelené zase moc nemusím,“ řekl mladík.

Podle Filipa Vrány, který se věnuje historii pivovarů, předvelikonoční doba celkově přeje speciálům, nejen zeleným pivům. „Spotřebitelé se na to chytají,“ uvedl.

Pivovar Velický bombarďák z Velké nad Veličkou na Hodonínsku sází před Velikonocemi na velikonoční červenou šestnáctku. „Nejsme zastánci zelených piv, naše pivo není obarvené barvivy. Je polotmavé, dáváme do něj sedm druhů sladů a dva druhy českých chmelů,“ přiblížil jeden ze zakladatelů pivovaru Ladislav Lukács. K ochutnání bude jejich pivo i v Brně.

Ilustrační foto
Čepují zlé pivo, stěžoval si host. Majiteli vyhrožoval, že podnik zničí

Jarní velikonoční speciál připravil brněnský pivovar Hauskrecht. „Po napití lidé ucítí na jazyku jemnou karamelovou příchuť, vhodně doplňující středně plné sladové tělo,“ uvedla za pivovar Kristýna Krakešová. Zelené pivo Hauskrecht vaří ke svátku svatého Patrika, který byl v březnu.

Břeclavský minipivovar Frankies nabídne Idiota. Jde o tmavé svrchně kvašené pivo. „Je to dvacítka. Pivo jsme měli rok a půl v barriqueových sudech, nyní jsme ho nalahvovali,“ zmínil spolumajitel pivovaru Štěpán Přikryl.