Protože automaty už ztratily svůj účel, rozhodla se je společnost O2 zrušit. Hlavním důvodem je stále menší zájem je využívat. „Z řady z nich lidé volají méně než jednou za měsíc,“ uvedla mluvčí operátora Lucie Jungmannová.

Budky začnou mizet zkraje příštího roku. Odstraňování potrvá několik týdnů. Technici nejprve odmontují telefon, poté kabinu a následně místo dají do původního stavu. Staré automaty pak čeká ekologická likvidace. Chybět nebudou třeba Tomáši Mazalovi. „Automat jsem naposledy využil někdy před dvaceti lety. A ani netuším, kde ve městě vlastně jsou,“ vyjádřil se Brňan.

Ilustrační foto.
Výstřel z projíždějícího auta zasáhl mladíka. V noze mu zůstala diabolka

V některých menších obcích si lidé přesto z budek ještě zavolají. „Díky povinnosti zajistit takzvanou univerzální službu je budeme nadále provozovat v obcích do dvou set obyvatel. A také tam, kde není dostatečně silný mobilní signál,“ dodala mluvčí.

Na Brněnsku je nyní 104 veřejných telefonů. Zůstane jich jen čtrnáct. Za jejich rušením jsou také vysoké náklady na provoz a vandalové. „Výnosy z volání tak ani zdaleka nepokrývají náklady na údržbu a provoz,“ upozornila Jungmannová.

V Brně-městě lidé mohou momentálně potkat šestapadesát telefonních budek. Například v městské části Brno-sever jsou na náměstí Republiky a v Jugoslávské ulici. Zástupci radnice udělali mezi obyvateli neoficiální průzkum, když se dozvěděli, že se mají tři automaty v Husovicích rušit.

Ilustrační foto.
Sto let čezet připomene letošní MotorTechna. Nabídne i bleší trh náhradních dílů

„Zjistili jsme, že lidé mají zájem o budku na náměstí Republiky. Jenže jedna věc je zájem, na druhé straně to, jestli ji vůbec někdo využívá,“ sdělil starosta městské části Martin Maleček.

Rušení se dotkne kromě Brna i Znojma, Blanska, Hodonína a dalších míst na jižní Moravě. V kraji je 294 budek, zůstane jich devětaosmdesát. „Telefonní budka u nás stávala vedle hospody. Ani nevím, kdy ji odstranili. Nemám informace od místních, že ji někdo postrádá,“ vyjádřil se už dříve starosta Skoronic na Hodonínsku František Bíla.

Avšak i pro staré veřejné telefony se může najít nové využití. Třeba přes projekt KnihoBudky. Jeho tvůrci místa mění na malé veřejné knihovny.

Popelnice.
Zklamání? Černé popelnice mizí pomaleji

Lidé tam knihy nosí, a naopak si je mohou půjčit nebo i vzít. V Brně služba zatím nefunguje. „Jednal jsem tam spíše s jednotlivci, kteří se o projekt zajímali. Nejlepší je, když město osloví lidé bydlící v okolí automatu,“ sdělil za KnihoBudky Jan Bičák.

Najít další využití pro telefonní budku se zamlouvá i Brňance Pikhartové. „Líbí se mi, že se s nimi udělá něco užitečného,“ řekla důchodkyně.

Rušení telefonních budek v Brně a kraji
- kdy je začnou odstraňovat: na začátku příštího roku
- jak dlouho to potrvá: několik týdnů
- kolik jich zůstane na Brněnsku: ze 104 jen čtrnáct
- kolik jich zůstane v Brně: žádná
- kolik jich zůstane v Jihomoravském kraji: z 294 devětaosmdesát
- hlavní důvod: jsou málo využívané a ničí je vandalové

SIMONA CHLUPOVÁ