„Když jsem chodila na základní školu, žádná dvojčata jsem neznala. Loni ale šla moje vnučka do první třídy a v jejím ročníku jsou hned dvoje dvojčata," uvedla například Brňanka Marie Pokorná.

Podle Českého statistického úřadu se z každého padesátého těhotenství narodí více než jedno dítě. V roce 1991 se dvojčata či trojčata narodila z jednoho těhotenství ze sta.

Stoupající trend potvrdil i vedoucí lékař Centra asistované reprodukce brněnské Fakultní nemocnice Igor Crha. „V roce 2002 bylo na naší gynekologicko-porodnické klinice 136 porodů dvojčat, v roce 2011 dvě stě," sdělil Crha.

Celkem se na jihu Moravy narodilo za posledních dvacet let přes tři a půl tisíce dvojčat. Trojčat bylo pětačtyřicet. Čtyřčata se narodila pouze v roce 2001 na Znojemsku.

Důležitou roli hraje v počtu vícečetných těhotenství podle Crhy léčba poruch plodnosti. „Přibývá dvojic, kterým se těhotenství nedaří. Podílí se na tom plánování těhotenství do vyššího věku, kdy u mnoha žen už klesá plodnost. Stimulace dozrávání vajíček pak vede k tomu, že se uvolní a oplodní více vajíček a vznikne vícečetné těhotenství," popsal Crha. Dodal, že pokud se však zvolí metoda mimotělního oplození, je možné počet dvojčat kontrolovat tím, že se do dělohy přenese jen jedno embryo.

CELÉ TÉMA VČETNĚ INFOGRAFIKY A ROZHOVORŮ S PORODNÍKEM A RODIČI VÍCERČAT ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST