Příběh začíná na tamním sídlišti, kterému řada místních říká už dlouhá léta Mexiko. Právě tam, na autobusové zastávce se mladší školák setká s prvním útokem od šikanujícího. Následně mu přijdou první výhružné sms. „Však počkej! Ještě jsme spolu neskončili!“, které si žák smutně přečte v lavici.

Dvě jízdní kola ukradl na Kyjovsku neznámý zloděj.
Zloděj ukradl na Kyjovsku dvě kola. Poznáte svědka z kamery?

Těmito výhrůžkami tady ale šikana rozhodně nekončí. Ba naopak. Za školou sílí. Zvyšuje se i počet šikanujících. Na to reagují spolužáci, autoři videa jasnou výzvou nejen pro všechny šikanované: Nenechte to být! „Stali jste se svědky, nebo obětí šikany? Ubližuje vám někdo a vy se necítíte v bezpečí? Nechcete se se svým problémem svěřovat rodičům? Neváhejte, a nejlépe ihned kontaktujte Linku bezpečí, na číslo 116 111,“ vyzývají tvůrci nového krátkometrážního filmu. Ten je k vidění na kanálu Youtube od tohoto týden.

Zdroj: Youtube

Jak připomněl ředitel dubňanské základní školy Pavel Prošvic, snímek vznikal ještě na konci minulého školního, kdy tehdejší uvolnění protikoronavirových opatření umožnilo žákům, aby se setkali. „Je vidět, že jsou schopní tvořit zcela sami na velmi kvalitní úrovni. Navíc umějí techniku používat na to, aby upozornili na něco důležitého, v tomto případě na závažné téma šikany,“ smeká Prošvic.

Ke zmiňované technice se současní deváťáci dostali díky projektu DigiMe, který podpořil evropský fond pro regionální rozvoj jako přeshraniční spolupráci České republiky a Rakouska. „Na škole nám vzniká nahrávací studio. Zatím spíše vybavením, proto abychom byli schopní si udělat například školní zprávy,“ vysvětluje ředitel.

Starostka Dolních Bojanovice Eva Rajchmanová.
Bojanovice čekají novinky: moderní centrum a pak i sportovní areál. Podívejte se

Podle něj ale nemusí jít o poslední filmový počin dubňanských deváťáků. „Pokud jim to situace dovolí, určitě ještě nějaké filmečky vytvoří, například o domácím násilí, které se nyní rozšiřuje,“ dodává Prošvic.