VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

2.5.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Sejkora

Brno v tomto ohledu zaspalo. „V centru jsou bistra, která vlastní Vietnamci, ale vaří tam českou pseudočínu," myslí si Veronika Pořízková z Ostopovic na Brněnsku, která píše na internetové stránky o vaření. Její názor potvrzuje šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon Michal Göth. „V bistrech vaří komerčně. Ale v tržnici v Olomoucké ulici se dá sehnat autentické jídlo. Takové, které si vaří sami pro sebe," uvedl Göth.

Dodal, že poměr cena výkon je bezkonkurenční. Kromě legendární hovězí polévky Pho se tam dají sehnat i méně obvyklé věci. Třeba kachní vejce vařené i s embryem. V tamních obchodech lidé koupí i vietnamské suroviny.

Podle Pořízkové se Vietnamci v Brně zatím bojí vařit svoje národní recepty, protože si myslí, že by je nikdo nejedl. „Chce to ještě pár let čas. V Praze to dřív bylo stejné, a teď je tam vyloženě boom vietnamské kuchyně," řekla.

Používají bůček

Populární jsou i kurzy vaření. Výhodou je, že Vietnamci používají ve většině případů stejné suroviny jako Češi, třeba bůček. „Jídla jsou na rozdíl od thajské kuchyně méně ostrá a Čechům víc chutnají," popsal šéfkuchař. V Brně zatím ale žádný kurz vietnamské kuchyně není.

Naopak třeba indické restaurace se v Brně dost zabydlely. Obvykle v nich vaří přímo Indové. „Rád chodím do restaurace Taj. Líbí se mi, jak jsou indická jídla kořeněná. Ale určitě nejsou tak ostrá, jako kdyby kuchaři vařili pro sebe," myslí si student Jan Moučka.

Pokrmy z Indie zachutnaly i Janě Martínkové, která je na mateřské dovolené. „Ale chodit na speciality do restaurací si nemůžeme dovolit," uvedla Brňanka. Proto se některá jídla naučila vařit doma. „Zjistila jsem třeba, že když kari koření ze sáčku nahradím žlutou kurkumou a kořením garam masala, i obyčejné rizoto pak chutná po indicku," prozradila Martínková jeden ze svých tipů.

Brazílie neuspěla

Některé etnické kuchyně chybí v Brně úplně. Třeba brazilská, která se neuchytila. Restaurace Flammante zavřela před pár lety. Za cenu šesti set korun se tam mohli lidé zdržet, jak dlouho chtěli a sníst libovolné množství jídla. „V Brně je sice z etnických restaurací výběr, ale určitě je tady prostor pro rozšíření. Třeba arabská kuchyně je opravdu široký pojem," poznamenal Göth.

Že je o cizokrajné restaurace zájem, potvrzuje majitelka španělské restaurace Paladeo Vladimíra Chadimová. „Ani to, že některé firmy sebraly zaměstnancům stravenky, nám neubralo návštěvníky přes obědy," uvedla Chadimová. Její hosté nejčastěji chodí na paellu, což je španělská obdoba rizota nebo na rabo de toro. To je název pro hovězí oháňku. „Připravuje je český kuchař, kterého zaučil člověk, který má se španělskou kuchyní velké zkušenosti," řekla majitelka.

Autor: Kateřina Foltánková

Nahravá se anketa
2.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Ostatní odborní pracovníci ve 15 000 Kč

Ostatní odborní laboranti v oblasti zdravotnictví Laborant/ka lékárny. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání SŠ s maturitou v oboru, zájem o obor, spolehlivost, učenlivost, POPIS PRÁCE: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, vhodné i pro absolventy, ZAMĚSTNAVATEL NABÍZÍ: stravenky, KONTAKT: Grimová Renata, e-mail: mamedsro@post.cz. Pracoviště: Mamed s.r.o. - bučovice, Zámecká, č.p. 550, 685 01 Bučovice. Informace: Renata Grimová, .

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 18 000 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Ostraha prodejny. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadavky: vzdělání nerozhoduje, příjemné vystupování, zodpovědnost, spolehlivost, dochvilnost, Popis práce: PP na dobu neurčitou, vhodné i pro OZP, Kontakt: Šromová Martina, tel.: 731 988 699, Po-Pá 9-15 hod. Pracoviště: Pharm invest s.r.o., vyškov, Cukrovarská, č.p. 492, 682 01 Vyškov 1. Informace: Martina Šromová, +420 731 988 699.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16800 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vzdělání vyučení v oboru prodej potravin, vše formou zaučení, praxe v prodeji potravin vítána, dobrý zdravotní stav, časovou flexibilita, Popis práce: PP na dobu neurčitou, nástup možný ihned, Kontakt: Svoboda Oldřich, tel.: 544 227 626, e-mail: olda.svoboda@seznam.cz. Pracoviště: Oldřich svoboda - 003, Palackého náměstí, č.p. 66, 684 01 Slavkov u Brna. Informace: Oldřich Svoboda, +420 777 262 383,544 227 626.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 17 000 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadavky: vzdělání nižší střední odborné, znalost jazyka: angličtina, hindština, znalost v oblasti zpracování kovů: vrtání, závitování, broušení , Kontakt: Ferencová Michaela, DiS., tel.: 601 082 977, e-mail: michaela.ferencova@liko-s.cz. Pracoviště: Liko-s, a.s., U Splavu, č.p. 1419, 684 01 Slavkov u Brna. Informace: Michaela Ferencová, +420 601 082 977.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve druhém kole krajského přeboru prohráli fotbalisté Tatranu Rousínov (zelené dresy) doma se Sokolem Krumvíř 1:2.
12

Rousínov prohrál i s druhým nováčkem. Krumvíř rozhodl gólem v poslední minutě

Videosouhrn 17. srpna 2018

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Nehody cyklistů: tři čtvrtiny zaviní lidé na kolech. Policisté radili s výbavou

Jedovnice – Nečekané setkání zažili v pátek rekreanti u rybníka Olšovec v Jedovnicích na Blanensku. Po stezkách kolem vodní plochy projížděli policisté na kolech a kontrolovali cyklisty. Tentokrát ale hlídka za chybějící výbavu nedávala pokuty.

Věznice má víc místa pro duševně nemocné zločince. Na stavbě se sami podíleli

Brno /VIDEO/ – Muž, který se neustále snaží vytopit si celu, nebo člověk, který už v léčebnách zabil dva spolubydlící. Nejtěžší vrazi a násilníci, jež k činu přiměla psychická nemoc, žijí v detenčním ústavu brněnské Vazební věznice. Od pátku tam pro ně díky rekonstrukci mají o patnáct míst víc.

Lední medvědice Cora letos opět porodí. Skoro určitě, myslí si chovatel Jasinek

Brno - Lev Lolek je mazel, lvice Kivu ostřejší dáma a jejich děti jsou odrazem rodičů. Lední medvědice Noria je zase pořádné žihadlo. Povahy všech zvířat, o které se denně stará, zná chovatel šelem v brněnské zoo Jaroslav Jasinek do detailu. V zahradě působí již čtvrt století. Na starosti má šelmy, mimo jiné i nyní snad nejpopulárnější zvířata zoo, lví rodinu, která je v Brně přesně rok, či lední medvědy. „Vždy mě to táhlo k šelmám, medvědi a další jsou má srdeční záležitost,“ říká zkušený chovatel v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Do krajiny vrátili vodu. Obora Obelisk ochlazuje okolí, tvrdí architekt

Břeclavsko /FOTOGALERIE/ – Z vysušené krajiny vzniklo území plné života. Rozlehlá obora Obelisk mezi Lednicí, Podivínem a Rakvicemi je podle krajinářského architekta Přemysla Krejčiříka učebnicový příklad obnovy vodního režimu v krajině. „Území pumpuje do vzduchu tisíce litrů vody,“ uvedl.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT