Čtyřiatřicet procent voličů vhodilo obálku do volební urny do sobotní jedné hodiny odpoledne v krajských volbách na jihu Moravy. V senátních odvolilo zatím necelých dvaatřicet procent Jihomoravanů.

Krajské volby nabídnou také souboj generací.

Vedle osmdesátníků kandiduje na jihu Moravy teprve osmnáctiletá studentka Sára Nekvasilová z Horních Věstonic na Břeclavsku. Za Rozumné.

V roce 2000 vyhrála krajské volby na jihu Moravy Čtyřkoalice, o čtyři roky později KDU-ČSL, v letech 2008 a 2012 ČSSD a naposledy v roce 2016 ANO.

Miloš Gregor, politolog Masarykovy univerzity v Brně
Hlavní téma krajských voleb je koronavirus, říká politolog Miloš Gregor

O vítězi letošních voleb rozhodují voliči právě nyní. Post hejtmana obhajuje Bohumil Šimek.

Online reportáž

Jeden z favoritů senátorského klání ve volebním obvodu Brno-město Roman Kraus odvolil spolu s manželkou až v sobotu dopoledne na základní škole v brněnských Žabovřeskách. Na své předvolební kampani ocenil hlavně práci svého týmu a jeho mnohé nápady.

Z uchazečů o křeslo v Senátu odhaduje snad nejvyšší volební účast. „Tipuji čtyřicet procent a víc. Mám pocit, že se lidé probudili a chtějí změnu, a to na všech úrovních,“ sdělil Kraus.

Pro studenty Katedry politologie brněnské Masarykovy univerzity volby znamenají mimo jiné i výzkumnou zkušenost. I v době letošních krajských voleb vyrazili s vyučujícím, politologem Michalem Pinkem, do terénu a před volebními místnostmi na jihu Moravy sbírali data do volebního průzkumu. Katedra informaci zveřejnila na svých sociálních sítích.

Online reportáž