Z jižní Moravy je nejvíce dokončených i rozestavených děl je na Znojemsku a na Hodonínsku. „Rozmístění staveb ovlivňuje více faktorů. Hlavní je konfigurace terénu geologického podloží v oblasti. Ne každá lokalita je vhodná pro výstavbu vodní nádrže, nejprve je vždy potřeba inženýrsko-geologický průzkum a na základě jeho výsledků se rozhoduje o vhodnosti umístění vodního díla. Navíc často i opravujeme staré nefunkční nádrže. Jejich umístění je dané,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti. Ilustrační foto.
Strojírenský veletrh v Brně: stále v ohrožení. Čeká se na rozhodnutí vlády

V celé zemi už dokončili pracovníci podniku sedmdesát staveb, dalších sto třicet staví a o dvacet více projekčně připravují. V budoucnu chtějí třeba vyčistit a rekonstruovat nádrž Rumunská bažantice na Brněnsku nebo obnovit říčku Radějovka na Hodonínsku.

Památník hustopečských rodin je vzpomínkou na židovskou komunitu na obnoveném hřbitově.
Hustopečím zajistili železnici. Po zbourané synagoze Židy připomíná jen hřbitov

Podle hydroložky z Českého hydrometeorologického ústavu Ivany Černé může budování tůní či nádrží pomoct například v boji se suchem. „Samozřejmě nelze říct, že vybudujeme tůňky a sucho pomine, ale jako jedno z mnoha opatření je to krok správným směrem. Tůňky a různé nádržky jsou pro krajinu dobré, zadržují vodu,“ sdělila.

Opilý řidič boural do stromu na lesní cestě u Ždánic.
Alkohol za volantem chtěl schovat na lesní cestě. Jenže naboural do stromu

Lesy České republiky mají ve správě asi třetinu drobných toků v republice. Za letošní stavby z projektu zaplatili přes dvě stě milionů korun. „Celkem počítáme s více než miliardovou investicí. Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale obcí i měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu,“ uvedl ředitel státního podniku Josef Vojáček.