„Se správkyní konkurzní podstaty doktorkou Burešovou jsme se dohodli na pronájmu budovy a postupně začínáme řešit budoucnost. Je možné, že ji koupíme znovu. Do té doby tam chceme vydržet v nájmu. Stojí nás to však 240 tisíc korun ročně navíc. Je to složitá situace,“ přiznal smutný vranovický starosta.

Rozlehlá budova patřila v minulosti ženě z Vranovic. V osmdesátých letech ji převzalo do užívání tehdejší jednotné zemědělské družstvo. V roce 1991 se majitelka dočkala vyrovnání, budovu získala zpět. Prodala ji dalšímu člověku, od kterého ji koupila obec s tím, že v ní vybuduje školní jídelnu a čtyři třídy. Jenže tehdy už se vedl soudní spor.

Podivná dohoda

JZD zamířilo do likvidace a konkurzu. Správkyně konkurzní podstaty převod na původní majitelku v roce 1991 zpochybnila. Vše se totiž seběhlo dohodou, ne podle restitučního zákona. To rozhodlo.

Obec má od ledna budovu v pronájmu. Připravuje se i na možnost, že ji žáci s učiteli opustí. Hledá tedy prostory v hlavní budově školy. „Takové krizové řešení je nachystané. Počítá se s využitím druhého stupně i dalších budov. To je ale krátkodobé řešení,“ uvědomuje si ředitel vranovické školy Oldřich Vybíral.

Záleží tedy na tom, jak se vyvinou další jednání se správkyní konkurzní podstaty Vojtěškou Burešovou.

Do veřejné dražby se obci nechce. Je to pro ni riziko. „Cena může příliš narůst. Jde o to, abychom objekt mohli koupit mimo dražbu. Je to předmětem jednání. Musím říct, že byť se s paní Burešovou jedná těžko, tak naprosto korektně,“ podotkl starosta.

Výhodou pro další jednání je skutečnost, že pozemek, na kterém budova stojí, je obecní. „Je to taková náplast na to všechno špatné,“ nechal se slyšet Helikar.

Dražba? Bez podpory obce

Podle Burešové jsou dvě možnosti prodeje – dražbou a mimo dražbu. „Jednala jsem o možnosti, že to koupí obec. Považovala jsem to za nejrozumnější a nejlepší,“ vylíčila.

Jak říká, obecní rada zaujala stanovisko, že dražbu znemožní. „Dražbu nemůžeme zhatit, ale nebudeme ji podporovat. Naším zájmem je zkusit se domluvit. Ne, aby se budova prodala třetí osobě. Jednání jsou na ostří nože, ale korektní,“ zdůraznil Helikar.

Odhad tržní ceny nemovitosti, který si správkyně konkurzní podstaty nechala udělat, je 2,7 milionu korun. Částka, kterou operuje obec, je o šest set tisíc nižší. „Reálná cena je od dvou do dvou a půl milionu korun,“ uvedl starosta.

Od roku 1996 do školní budovy obec vložila zhruba deset milionů korun.