Pacienty s touto diagnózou čekají opakované operace a hrozí i amputace. Malé Antonii se kvůli nemoci noha poprvé zlomila v šestnácti měsících.

Zdroj: Deník/Magdaléna Blažková

Aby traumatickým situacím lékaři V Dětské nemocnici v Brně zamezili, přešli na nový způsob léčby – takzvanou americkou metodu Cross union. Spočívá v operativním zavedení speciálního hřebu, který roste spolu s dítětem, a nemusí se tak vyměňovat.

Přístroj na léčbu zvětšené prostaty metodou Rezum, která využívá horkou páru.
Účinná léčba prostaty bez operace a bolesti. U jejího zrodu stál brněnský urolog

Spojení rozdělených kostí na bérci potom lékaři dokáží díky štěpu z kyčelní kosti. „U dvouletého dítěte je netradiční to, že ke spojení potřebujeme velké množství kosti. Odebíráme štěp v podstatě z celé poloviny pánve. To se ale postupně samo zahojí,“ popsal lékař Karel Urbášek.

Po zákroku mají pacienti šest týdnů zafixovanou nohu bez možnosti chůze. Po dalším měsíci, kdy začínají pomalu chodit, dostávají ortézu. Tu pak nosí přibližně rok.
Antonie Chrástecká se stala druhým dítětem, které v nemocnici tuto metodu podstoupilo. „Operace se uskutečnila bez komplikací. Pro rodiče je to ale náročné, zvlášť v tomto věku. Dcerka byla v totální narkóze asi osm hodin,“ uvedl otec Antonie, Lukáš Chrástecký.

Na brněnském Cejlu vznikají další malby z dílny známé umělkyně Kateřiny Šedé.
V brněnském Bronxu vznikají další malby podle Kateřiny Šedé. Poznáte, kde?

Dnes má dívka tři a půl roku. V noze jí zůstal speciální rostoucí hřeb a dočasná ortéza pomalovaná růžovými obrázky. „Chuť k pohybu určitě neztrácí, na to má moc dobrou povahu. Menší pohybové limity ale má, není tak rychlá jako ostatní děti,“ vyprávěla její matka Martina Břínková. Kvůli předchozím měsícům stráveným se sádrou, má Antonie o něco horší pohyblivost. Rodiče ale věří, že za pár měsíců už bude chodit bez ortézy.

S vrozeným pakloubem bérce se rodí v Česku asi tři děti ročně. Bez léčby pacienti v podstatě nejsou schopni chůze. Kromě této diagnózy bývají děti většinou úplně zdravé. Nemoc vždy postihuje jen jednu nohu. Cena léčby metodou Cross union je asi sto třicet tisíc korun. Na platbě se s rodiči domlouvá nemocnice individuálně. Brněnská fakultní nemocnice, pod níž zařízení pro děti spadá, takto operovala zatím deset pacientů.