Veškeré síly musí vrhnout na kopání hrobů. Ostatní práce, jako je třeba údržba zeleně nebo svoz odpadu, odsouvají na vedlejší kolej. Pracovníci brněnské Správy hřbitovů se kvůli značnému nárůstu počtu zemřelých v souvislosti s Covid-19 v posledních měsících potýkají s podstatně větším množstvím práce.

Na hřbitovech ve městě pracuje nyní šest hrobníků a jeden vedoucí. „Práci stíháme velice obtížně, zatím ale zvládáme pokrýt potřebu obyvatel, abychom uložili jejich zesnulé. Situaci řešíme tak, že jsme museli omezit ostatní činnosti, jako třeba svoz odpadu, a děláme je, jen když je čas. Prioritou je kopat hroby, takže další pracovníci, kteří nejsou běžně určení na jejich kopání, se momentálně věnují této činnosti," uvedla ředitelka Správy hřbitovů Alena Říhová.

Antigenní odběrové centrum ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích.
Testovací zmatek: brněnská nemocnice poslala asi tisíc starých SMS s výsledky

V meziročním srovnání vykopají brněnští hrobníci o sedmdesát hrobů víc. „Loni jich bylo tři sta, letos 370. Pro nás je problém v tom, že se jedná o kumulativní růst najednou, že není rozložený v roce. Velkou zátěž jsme měli v období Dušiček, v listopadu, části prosince. Pak byla situace klidnější a mezi svátky se množství zase výrazně navýšilo," přiblížila Říhová.

V nejkritičtějším období v listopadu pomáhali na Ústředním hřbitově čtyři zaměstnanci městské firmy Starez-Sport, kteří se stará o městská sportoviště. „Dočasně jsme Správě hřbitovů přidělili pracovníky ze středisek Aquapark Kohoutovice, Bazén Ponávka a Bazén za Lužánkami. Vykonávali jednoduché práce na údržbě zeleně dva dny," sdělila mluvčí firmy Michaela Radimská.

Brněnští hrobníci v době koronaviru

Kvůli nárůstu počtu zemřelých v souvislosti s Covid-19 musí prioritně kopat nové hroby.

Ostatní činnosti, jako je údržba zeleně nebo svoz odpadu, odsouvají do pozadí.

V meziročním srovnání vykopou o 70 hrobů víc, nyní jich dělají 300, před rokem pracovali na 300 hrobech.

Práci stíhají obtížně, daří se jim ale plnit potřeby.

V listopadu pomáhali na Ústředním hřbitově 4 zaměstnanci městské firmy Starez-Sport, starali se o zeleň.

Podle Říhové služeb zaměstnanců Starez-Sportu na hřbitově využívali nakonec zhruba deset dnů. „Hřbitovní správě se snažíme pomoct právě poskytnutím personálu. Se Starez-Sportem jsme se domluvili, protože bazény jsou zavřené a pracovníci tam tak nemohou vykonávat své zaměstnání," řekl primátorčin náměstek Petr Hladík.

Aktuálně Správa hřbitovů nikoho na výpomoc nemá. Situace se ale může rychle změnit, dohoda mezi ní a Starez-Sportem o dočasném přidělení zaměstnanců proto stále platí. „Počkáme ještě týden a podle vývoje situace se rozhodneme, jestli potřebujeme pomoct, nebo ne," uvedla Říhová.

Na další vývoj a možný návrat k nejkritičtější situaci z listopadu čekají také zaměstnanci městských Pohřebních a hřbitovních služeb. V brněnském krematoriu, které je kromě hustopečského jedním ze dvou v kraji, momentálně zpopelňovat zemřelé na základě poptávky stíhají. „Za říjen, listopad a prosinec stoupl zájem o zpopelnění asi o šedesát procent. Měli jsme nepřetržitý provoz a fungovali na třech pecích zároveň. Většinou jsme dřív vždy jeli na dvě pece a třetí byla rezervní, ale kvůli aktuální situaci jsme museli využít i ji," nastínil ředitel pohřebních služeb Michal Tomášek.

Zvýšený zájem o služby v poslední době potvrzují také soukromé hřbitovní služby v Brně. „Největší nárůst jsme zaznamenali v říjnu a listopadu, zhruba o třicet procent. Nabírat nové zaměstnance jsme nemuseli, situaci jsme zvládli ve stávajícím počtu personálu. Momentálně je zatím klid," zmínil majitel Pohřebnictví Nostalgie Miroslav Hanák.

Pandemie koronaviru se v Brně promítla i do počtu obřadů. „Denně jich děláme průměrně mezi sedmi a devíti, a to šest dní v týdnu. Předtím jsme byli zvyklí, že byly tak dva pohřby za den. Spíš se ale jejich množství kumulovalo na některé dny," porovnala Říhová.