Boskovické Centrum polytechnické výchovy a vzdělávání vyjde na dvaasedmdesát milionů, schválená rozpočtová částka činí pětatřicet milionů. „Tato suma se změní. Požádali jsme před časem o evropské dotace a uspěli jsme. Stavbu z velké části zaplatí evropské zdroje. Výše dotace je pětaosmdesát procent. Dalších pět procent zaplatí stát. Zbylých deset město,“ informovala boskovická starostka Hana Nedomová.

Šárka Slavíčková z Blanska ve čtrnácti letech ilustrovala dětskou knihu Podivná parta. Ilustracím by se chtěla věnovat i v dospělosti.
Ve čtrnácti ilustrovala knihu pro děti. Inspiruji se Burtonem, říká

Schválení pětatřiceti milionů na stavbu centra nepodpořilo několik opozičních zastupitelů. Mezi nimi bývalý boskovický starosta Jaroslav Dohnálek. „Myslím, že se měla schválit částka ve výši deseti až patnácti procent z celkových nákladů. Koalice se však rozhodla, že raději schválí víc a pak sumu případně upraví. S tím jsem nesouhlasil,“ vysvětlil svůj postoj Dohnálek.

Pro zvětšení klikněteZdroj: Deník/Ivo Špatný
Další peníze z boskovického rozpočtu zamíří na opravu infrastruktury nemocnice. Za tu město zaplatí patnáct milionů korun. Dvanáct milionů pak za dokončení přístavby Mateřské školy Bílkova.


Jednohlasně schválili zastupitelé rozpočet ve Vyškově. „Je sestavený jako schodkový. Rozdíl je krytý použitím nespotřebované rezervy ve výši pětapadesáti milionů vytvořené v roce 2017. Takže je vyrovnaný,“ sdělil mluvčí vyškovské radnice Michal Kočí.

Na Obchodní akademie a střední zdravotnické škole v Blansku volili studenti prezidenta. Nanečisto.
Prezidenta volili i studenti v Blansku. Účast byla 86 procent


Milionové částky chtějí ve Vyškově poslat na sportoviště. „K největším investicím města v nadcházejícím roce patří výstavba víceúčelového sportovního hřiště s umělým povrchem v Hamiltonech za dva miliony korun a v Rychtářově za necelé dva miliony,“ upřesnil Kočí. Pět milionů Vyškov použije na plánovanou rekonstrukci skateparku u zimního stadionu.

O MĚSTSKÝCH ROZPOČTECH∙ Blanenský rozpočet na rok 2018 je 447 milionů korun.
∙ Blanenské roční splátky úvěrů celkem: 15,5 milionu korun.
∙ Významné akce placené z rozpočtu: projekční práce na přípravě přemostění na Staré Blansko
∙ Boskovický rozpočet počítá s výdaji 386 milionů korun.
∙ Za necelých 16 milionů opraví například infrastrukturu a zdroje energií v Nemocnici Boskovice.
∙ Dvanáct milionů půjde na dokončení přístavby MŠ Bílkova v Boskovicích
∙ Vyškov z rozpočtu postaví 2 víceúčelové hřiště za necelé 4 miliony korun.
∙ 5 milionů korun: Obnova skateparku u Zimního stadionu
∙ 2 miliony: Modernizace kamerového systému ve Vyškově
∙ 800 tisíc: Nové auto pro vyškovské dobrovolné hasiče
∙ Slavkov u Brna: Rozpočet 2018 činí 145 milionů
∙ Většinu Slavkovských výdajů pokryjí dotace.


Obnovy se dočká sídliště Dukelská, kde začne třetí etapa oprav a plánuje se i druhá fáze oprav Masarykova náměstí. „Víc než sedmimilionovou investici představuje zásadní úprava prostoru před muzeem,“ dodal Kočí.

V Blansku se podařilo schválit vyrovnaný rozpočet. „Je nižší než v minulém roce. Z letoška počítáme s přebytkem hospodaření necelých sedmatřicet milionů. Je začleněný do rozpočtu na příští rok,“ oznámil blanenský starosta Ivo Polák.

Nejvíc peněz spolknou práce na Domě s pečovatelskou službou Pod Javory. „Na ně půjde deset a půl milionů. Na obnovu sídliště Zborovce necelých deset milionů a na opravu Komenského, Brněnské a Dobrovského ulice jsme vyčlenili necelých čtrnáct milionů korun,“ vyjmenoval blanenský starosta.

Některé plánované akce jsou podmíněné získáním dotací. Mezi ně patří například stavba zázemí pro sportovce na Sportovním ostrově nebo stezka pro cyklisty v úseku mezi mlýnským náhonem a ostrovem.

Vyrovnaným rozpočtem se mohou pochlubit ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. „Většina velkých výdajů je z velké části placená z dotace. Ty zásadní jsou už potvrzené a schválené. Jde o opravu zámeckých valů, zámecké zdi, cyklostezku do Hodějic a několik dalších. Město přispěje jen minimálně,“ podotkla k rozpočtu slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Čelní srážka v Bučovicích: záchranka převezla do nemocnice dva zraněné
Čelní srážka v Bučovicích: záchranka převezla do nemocnice dva zraněné