Návrh má být hotový na podzim. „Potom jej bude nutné konzultovat s inspekcí životního prostředí, ochranou vodních zdrojů a dalšími institucemi. Následně pak zažádat o stavební povolení,“ dodal jednatel.

Velká Roudka je městská část Velkých Opatovic. Záměr obnovit lázeňskou činnosti vítá starostka Kateřina Gerbrichová. „Vím o tom. Současným majitelům se loni na podzim podařilo doplatit zbytek peněz. Od města si zatím nevyžádali žádnou spolupráci. Na místě by mělo vzniknout ubytovací zařízení, stávající budova i prostranství kolem jsou dlouho v zuboženém stavu. Plány společnosti vítám,“ řekla starostka.

V areálu jsou dodnes dva prameny s velmi kvalitní pitnou vodou. Jmenují se František a Antoníček. „Zdejší léčivé prameny mají parametry kojenecké vody. Lidé sem jezdili hlavně s plicními, kožními a nervovými chorobami,“ řekl Hemerka.

Neduhy si v místě léčili lidé nejen z regionu. Mezi návštěvníky převažovali obyvatelé Vídně. „Archivní dokumenty, které máme k dispozici, říkají, že při lázeňských slavnostech místo navštěvovalo až pět set lidí denně. Obnovením lázní chceme místu vrátit původní slávu a navázat na tradici a historii. Jsem přesvědčen, že výstavbou nových lázní přírodě neubíráme, ale naopak místo, včetně využití pramenů, kultivujeme a zhodnocujeme,“ popsal stavitelské úmysly autor architektonického návrhu Pavel Rada.

Dodal, že pozemky bývalých lázní jsou prorostlé nálety, neudržované a zanedbané. V prostoru je však možné nalézt i letité stromy, které byly součástí tamního lesoparku. „Chceme je zachovat a zapojit do projektu nového lázeňského parku, který je součástí navrhovaného řešení,“ informoval Rada.

Lázně Velká Roudka za sebou mají bohatou historii. První budovu ozdravného zařízení postavili už v roce 1805. Později vznikly další domy a lesopark. Největší sláva přišla po roce 1839. Po znárodnění lázní v roce 1948 se areál stal rekreačním střediskem Zetoru Brno. Od té doby také sloužil k různým školením. Postupně však chátral. V devadesátých letech dostali zubožené bývalé lázně v restituci potomci původních majitelů.

Zajímavosti o Velké Roudce∙ Celková rozloha je přibližně 34 tisíc metrů čtverečních.
∙ Tamní prameny využívali lidé k léčivým koupelím již v patnáctém století, kdy místo patřilo Theodoru Müllerovi, majiteli Borotínského panství.
∙ První lázeňský dům dostavěli dělníci na konci července roku 1805.
∙ V areálu jsou dva prameny s velmi kvalitní vodou, rybník a několik zchátralých bývalých lázeňských budov.
∙ 8. června 1963 přišla velká bouřka s průtrží mračen. Voda zalila ve Velké Roudce hlavní lázeňskou budovu.

ARCHITEKT PAVEL RADA ŘÍKÁ:

Záleží na penězích

Velká Roudka /ROZHOVOR/ – Pavel Rada pracuje na návrhu obnovení lázeňského areálu Velká Roudka. „Chceme vytvořit jedinečné prostředí pro relaxaci a odpočinek,“ plánuje architekt.

Máte už představu, pro kolik hostů by stavba měla sloužit?
Ano, od klienta máme přesné zadání na kapacitu ubytování. Podle toho navrhujeme i další související provozy, jako je velikost bazénů, wellness pracovišť i restaurace tak, abychom uspokojili také neubytované návštěvníky

Dá se už teď určit objem nákladů na realizaci?
Jsme na začátku práce. Rozpracovaný návrh doplňujeme o nové vstupy tak, jak přicházejí. Zpracování projektu jde po krocích zpřesňování. To platí také o nákladech. Klient nám svůj orientační finanční plán sdělil a naším úkolem je se mu co nejvíc přiblížit. Toto číslo se bude každým stupněm projektu zpřesňovat.

Plánujete postavit i nějaký jedinečný prvek, který jinde nemají?
Máme několik nápadů. Který využijeme a dotáhneme do konce je otázka investic a jejich rentability. Cílem je vytvořit jedinečné prostředí pro relaxaci a odpočinek v krásném prostředí.