Jenže Brňanům změna vadí. „Předtím byly trávníky větší a na jejich okrajích se dalo pohodlně sedět. Teď to možné nebude. A až keře vyrostou, určitě trávník zastíní," komentovala novou podobu parku třeba Brňanka Linda Vystavělová.

Z úprav původní podoby parku není nadšený ani její autor, architekt Jaroslav Černý. „S výsledkem spokojený nejsem, ačkoli jsem nevyhnutelné úpravy diskutoval i s vedením města. Rozhodnutí úředníků ale změnit nelze," poznamenal.

Stavební úřad při prvním kolaudačním řízení stavbu zamítl kvůli tomu, že výška vystupujících trávníků přesáhla normu o deset centimetrů. „Požadovali jsme zabezpečení trávníků jakýmkoli vhodným způsobem a výsadba keřů tyto podmínky splňuje," přiblížila za úřad městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Podle Černého nebylo moc jiných variant, jak bezpečnost podle zákona zajistit. „Jakékoli zábradlí by vypadalo ještě hůř než udržované živé ploty," zhodnotil architekt.

Přečtěte si také => Nový park s fontánou před Janáčkovým divadlem? Údržbáři se ho děsí

Problémy s kolaudací podle zástupců magistrátu vznikly jen kvůli rozporům mezi stavebním povolením a projektovou dokumentací. Úředníci z investičního odboru totiž dokumenty nezkontrolovali. „Kdyby na změnu upozornili ještě před dokončením stavby, dodatečné úpravy by vůbec nebyly nutné," přiznala Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Aby zůstal park co nejpřívětivější i pro lidi, kteří se tam byli zvyklí slunit, budou zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna keře pravidelně zastřihovat. „Vysadili jsme na okraje trávníků zimostrázy, které mohou dorůst až do výšky dvou metrů. Budeme je udržovat vysoké šedesát centimetrů, aby nestínily," informoval ředitel firmy Jozef Kasala.

Přečtěte si také => Svítící kašna u Janáčkova divadla? I nadále je ke koupání

K odpočinku lidé park využívají celoročně, v letních měsících jej vyhledávají také kvůli kašně ve tvaru opony. Na její spuštění a rozsvícení si lidé letos počkají do konce dubna. „Musíme ji po zimě důkladně zkontrolovat. Údržba více než tisíce trysek je náročná a mechanické součástky se mohou snadno poškodit," vysvětlil Kasala. Dodal, že přesný termín spuštění závisí hlavně na počasí a mohl by se tak ještě změnit.

ANNA TIŠNOVSKÁ