Z Brněnské přehrady, kde předvedly své umění týmy se soutěžními ohňostroji, se akce přesune na hrad Špilberk, kde k nebi vyletí poslední ohňostroj. Ponese název Nebe na zemi. „Moc se na celou akci těším. Navštívila jsem letos všechny ohňostroje a nenechám si ujít ani poslední. Můj tříletý syn se těší, až se projede historickou tramvají,“ prohlásila brněnská rodačka Anna Vithová.

Ohňostroj Španělů na Brněnské přehradě měl název Kouzelné sny.
Španělé přinesli divákům Kouzelné sny. V posledním soutěžním ohňostroji

Sobotní program
∙ 10.00: Propet – výstava psů a koček
∙ 11.30: první jízdy historických linek
∙ 20.00: rozhlasový Big Band Gustava Bromas Ilonou Csákovou
∙ 22.30: ohňostrojový epilog nad Špilberkem

Ještě před ohňostrojem si mohou lidé užít bohatý doprovodný program na výstavišti a dalších místech v Brně. Už kolem poledne vyjede na koleje jako součást Dopravní nostalgie parní tramvaj Caroline, která se vydá na cestu Brnem z náměstí Svobody. Milovníky minulosti potěší odpoledne i historická vlaková souprava tažená parní lokomotivou, která pojede z nádraží v Králově Poli až na výstaviště. „Víme, že je tato akce oblíbená. A proto si letos zájemci prohlédnou historické autobusy nebo tramvaje na náměstí Svobody,“ říká ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Výstaviště čeká v sobotu jeden z letošních nejhektičtějších dnů. Lidé mohou navštívit několik koncertů a výstavu psů a koček. Ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš oznámil, že se akce navzájem nebudou překrývat. „Podařilo se nám navíc, aby na sebe všechny akce navazovaly,“ doplnil.

Vstup na všechny koncerty je zdarma. Za jízdu historickým vozidlem a vstup na výstavu psů a koček ale musí návštěvníci zaplatit.

Na koncertech zahraje na výstavišti například duo HlaHoLim nebo umělci předvedou tanec se psy. Zahraje také Cimballica, která má v repertoáru známé filmové melodie, ale i české klasiky v cimbálové úpravě. Většina návštěvníků však bude čekat na koncert Rozhlasového Big bandu Gustava Broma s Ilonou Csákovou a Alenou Antalovou.

Kvůli nehodě, při které se pod mostem ve Výstavní ulici zasekl kamion, vyjeli hasiči se speciálním vyprošťovacím autem.
Kamion se zasekl pod mostem. Vyprostili jej hasiči

Ještě před závěrečným ohňostrojem nad Špilberkem lidé uvidí první ochutnávku. „Přesně ve 22.28 odpálíme před rotundou pavilonu A malý ohňostroj, který návštěvníky navnadí na ten závěrečný a větší. Navíc z výstaviště je na Špilberk krásně vidět a nikdo o tuto skvělou show nepřijde,“ dodal hlavní producent Ignis Brunensis Jiří Morávek.

ALEŠ SKOK