Nejdříve si myslela, že ji štípl komár. „Když jsem se poradila s vychovatelkou, poslala mě do dětské nemocnice, což bylo štěstí, protože si mě tam hned nechali. Měli totiž podezření na onkologické onemocnění, konkrétně na Hodgkinův lymfom. To se pak po biopsii potvrdilo,“ vypráví dnešní třicátnice.

Ještě teď si podle svých slov živě vzpomíná na pocit, že se jí zastavil svět, na šoka strach, že pro ni vše končí. „Když se na to dívám zpětně, měla jsem velké štěstí, že se na mé onemocnění přišlo včas. Někdy trvá týdny či měsíce, než se nemoc odhalí,“ říká.

Hodgkinův lymfom se dá podle odborníků při včasném odhalení úspěšně léčit a pacienti mají dobré vyhlídky na uzdravení. „Léčila jsem se půl roku, podstoupila jsem tři bloky chemoterapií a ozařování. Vypadaly mi kvůli tomu vlasy,“ shrnuje Šejnohová.

Za pacienty vyjedou v opravených autech
Za pacienty vyjedou v opravených autech

Strach, že se nemoc vrátí, ji podle jejích slov neopouští. Přesto je za těžkou životní zkoušku vděčná. „Změnila mi totiž pohled na život a díky ní jsem poznala spoustu úžasných lidí,“ říká.

V boji se zákeřnou nemocí ji podporovala rodina a kamarádi. „Moc děkuji celému kolektivu doktorů a sester za vrácení do života,“ zdůrazňuje

Po vyléčení vystudovala obor Zdravotní laborant na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně a Laboratorní vyšetřovací metody ve zdravotnictví v Bratislavě. „Teď pracuji v dětské nemocnici na ontocytogenetice, kde se setkáváme s lidmi, kteří mají leukémii,“ uvádí.

Ledové království
Elsa drtivě vítězí. Nejlepší vánoční pohádkou je u dětí Ledové království

S dalšími vyléčenými pacienty byla před čtyřmi roky u zrodu spolku Společně k úsměvu, jehož je místopředsedkyní. „Prostřednictvím svých zkušeností z léčby se snažíme pomáhat těm, kteří se na klinice dětské onkologie aktuálně léčí. Věnujeme se i vyléčeným pacientům, kteří se potýkají s pozdními následky onkologické léčby,“ popisuje.

Její životní zkušenost patří mezi šestnáct příběhů mladých vyléčených pacientů, se kterými se můžou lidé seznámit na výstavě Příběhy vyléčených (vy)léčeným. Ta je volně přístupná ve foyer budovy O1 Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.