Zásadní změnu pocítí blanenští cestáři. Kromě silnic druhých a třetích tříd se letos zaměří i na třídy první, které spravuje Ředitelství silnic a dálnic. „Údržbu na nich většinou zajišťují soukromé firmy, tentokrát jsme výběrové řízení vyhráli my,“ objasnil vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant.

V současnosti jejich vozový park čítá sedmnáct sypačů. „Pět z nich nám poskytují dodavatelé. Dostali jsme také dvě nová auta,“ dodal Bažant. 

Větší problémy neočekává ani řidič Ondřej Marvánek z Adamova. „Údržba silnic na Blanensku nevybočuje z celostátního průměru. Záleží ale na stavu silnice. Když není pořádně opravená, nepomůže ani zimní údržba,“ je přesvědčený Marvánek.

Ilustrační foto
V Čechách hrozí tvorba náledí a zmrazků

Raději jezdí po nesolených silnicích. „Na neposoleném povrchu vím, co můžu čekat. Na prosolených cestách občas překvapí břečka. Na té je snadné uklouznout,“ vysvětlil řidič.

Na letošní zimu mají blanenští silničáři připravených dva tisíce dvě stě tun soli. Se stejně velkou zásobou začínali na začátku zimy i vyškovští silničáři. „Na ošetření silnic máme šestnáct sypačů. Dva z nich poskytují dodavatelé. Další dva jsou zcela nové. Jeden bude sloužit pro oblast Vyškova, druhý pro Slavkov u Brna,“ informoval vedoucí provozního úseku Jaroslav Černý.

Zimní údržba
∙ Krajská správa a údržba silnic spravuje přes 4000 kilometrů silnic, sypače mají nová čidla pro lepší dávkování posypu.
∙ Blanenští i Vyškovští cestáři dostali pro letošní rok novou techniku.
∙ Ve skladech obou regionů leží 2200 tun soli.

Celkově se cestáři na jižní Moravě starají o víc než čtyři tisíce kilometrů silnic. Pro boj se sněhem mají připravených téměř sedmdesát sypačů. Polovina jich má nová teplotní čidla pro lepší dávkování posypu. „Smluvně je zajištěných dvě stě padesát traktorů s radlicemi. Navíc je připravených i třináct fréz a dva speciální ledořezy,“ přiblížil náměstek hejtmana Roman Hanák. 

Ve skladech všech okresů je čtyřicet tisíc tun posypu.

Odstranění sněhu a ledu z dálnic zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic. „O údržbu se v České republice stará osmnáct středisek. Každé spravuje asi padesát kilometrů,“ řekl mluvčí Jan Studecký s tím, že vyjet může přes 180 sypačů a třiačtyřicet univerzálních aut.

Auto taxislužby najelo na tramvajový ostrůvek na ulici Křenová v Brně. Nehoda se obešla bez zranění.
OBRAZEM: Taxikář zdemoloval zábradlí na zastávce v Křenové ulici