Dovolená na lyžích ještě týden po Velikonocích? Na některých sjezdovkách jižní Moravy to byla letos skutečnost. „Nejraději bychom vlek nevypínali ještě dva týdny. Sněhu je dost. Bohužel sjezdovka leží v chráněné krajinné oblasti, a tak jsme podle pravidel museli skončit k poslednímu březnu," uvedl například Luboš Žák ze Skiareálu Filipov.

Z jarního sněhu se radovali také lyžaři ve Skiareálu Hodonín u Kunštátu na Blanensku. „Původně jsme měli končit v neděli o Velikonocích. Lidé ale měli zájem přijet, a tak jsme provoz o týden protáhli. Navíc jsme nasadili symbolickou cenu sto padesát korun za den. Tolik běžně stojí hodina lyžování," informoval provozovatel areálu Josef Kšica. I podle něj je sníh dobrý ještě nyní. „Účast už ale byla ke konci sezony slabá," dodal.

Na celkový počet lyžařů si stěžovat nemůže. „Oproti minulým letům jsme si výrazně polepšili, přestože přesné počty návštěvníků neznáme. Důležité bylo, že jsme tentokrát zahájili sezonu už před Vánoci. Úspěšné bylo také období kolem silvestra, vyšly nám i jarní prázdniny," je spokojený Kšica.

Nepomohlo jen počasí. „Kvůli mistrovství světa v biatlonu byla v Novém městě na Moravě zavřená sjezdovka a lidé tak jezdili jinam. Kromě toho se nám osvědčila i nově otevřená půjčovna lyží. Využily ji především děti v lyžařské škole," vysvětlil muž.

Podle Žáka víc dnů pod sněhem vliv na počty návštěvníků neměly. „Přišlo jich zhruba jako loni, jen se víc rozložili do celé sezony. Kvůli krizi lidé nemají peníze, aby jezdili na hory častěji. K nám navíc jezdí spíš na otočku než na pobytové zájezdy," myslí si.

Dlouhá zima nepřilákala víc lidí ani do Skiareálu Němčičky na Břeclavsku. „Sezona byla hodně dlouhá, ovšem určitě ne nejdelší v historii. Návštěvnost byla průměrná, i když klesá už delší dobu. Na zahájení sezony počasí vliv nemělo. Díky umělému povrchu a sněžným dělům začínáme každý rok první prosincovou sobotu," upozornil správce a vedoucí areálu Jaroslav Stávek.

Právě umělá plocha nyní čeká na úklid. „Můžeme nechat vlek ještě jet, sníh se stále drží. Už je ale špinavý a lidé jsou po celé sezoně unavení. Navíc místní začali mít jiné starosti. Začínají stříhat vinohrady," vysvětlil Stávek. Nyní čeká, až sníh roztaje, aby mohl plochu ze sjezdovky s pomocí brigádníků uklidit. „Za pět hodin skončíme. Sejde se až osmdesát brigádníků. Hlavně děti. Jednu čtvercovou část dlouhou tři metry jich obstoupí třeba šest, aby ji unesly," vypočítal Stávek.

Potom zaměstnance čeká sundávání unášečů kotev a pom. „Musíme je rozebrat a vyčistit. Ložiska vleku kontrolujeme a mažeme. Také prohlédneme elektrické části a lano, jestli se nerozplétá. Všechno musíme stihnout do léta, aby nám součástky nezrezivěly," popsal Stávek práce po sezoně.