Dvě ze zrušených ustanovení zákona o EET podle poslanců komplikovala evidenci u bezhotovostních plateb a internetových obchodů. Platnost těchto bodů zákona skončí k 28. únoru příštího roku.

Ústavní soud zároveň zrušil plánovanou aktivaci třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb. Třetí vlna (platit měla od března 2018) se měla týkat svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby. Před případným náběhem je nutné přijmout novou zákonnou úpravu.

„Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“ zdůvodnil soudce Josef Fiala. 

Ústavní soud se dále vložil do úpravy identifikačních údajů na účtence. Pravici v tomto bodě vadilo, že se na ní u fyzicky podnikajících osob objevuje i rodné číslo.

Zrušení povinnosti uvádět na účtenkách rodné číslo podle nové ministryně financí Aleny Schillerové ale funkčnost evidence neohrozí. Tyto údaje totiž zůstanou i nadále součástí dat, které obchodníci posílají ministerstvu. "Není ani omezena funkcionalita účtenkové loterie," dodala Schillerová.

Andrej Babiš a Alena Schillerová.
Babiš vítá, že zákon o EET nadále platí. Schillerová potvrdila přípravu novely

Pravice navrhovala i uplné zrušení zákona, s tím však u soudu neuspěla. Další její variantou bylo vyjmout z působnosti onoho zákona plátce daně z příjmu fyzických osob s rozhodným příjmem pod 1,8 milionu korun ročně.

Podle soudců však EET sleduje legitimní cíl, kterým je účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

Už dříve předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský pro Českou televizi uvedl, že se názory soudců lišily a vybírali ze dvou variant. „První je, zda vůbec tento princip EET v podobě, v jaké je, je ústavně konformní, zda není přílišným zásahem do svobody podnikání. Na druhé straně může převážit názor, že to ústavně konformní je, leč že některé části toho zákona by vyžadovaly přece jenom jinou úpravu,“ řekl.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (uprostřed). Na snímku jsou poslanci zleva Jan Bartošek, Ondřej Benešík, Vít Kaňkovský a Pavla Golasowská.
Lidovci chtějí zrušit další vlny zavádění EET. Už připravili návrh

Vládní většina podle návrhu sepsaným advokátem Zdeňkem Koudelkou totiž prosadila EET i za cenu porušení zákonné procedury. Rozprava skončila ve třetím čtení, někteří opoziční poslanci přitom nedostali prostor k vystoupení.

Návrh kritizoval nejen proceduru přijetí, ale také dopady zákona třeba na malé živnostníky nebo důchodce, kteří si přívydělávají prodejem. 

„Chtít po takovýchto jedincích zakoupení elektronické pokladny je daňově zbytečné, lidsky hloupé a ve svém důsledku i protiprávní, jelikož základním právním principem je to, že právo má být rozumné,“ uvedli v návrhu pravicoví poslanci.

EET. Zátěž i přínosPo roce fungování eviduje EET tržby 161 tisíc podnikatelů. Dalších asi 300 tisíc se má zapojit příští rok ve třetí a čtvrté vlně, tedy pokud nedojde k uvažovaným změnám. Podle ministerstva financí přinesl nový systém od ledna do konce listopadu navíc 4,1 miliardy korun. Úřady za rok fungování elektronické evidence provedly 76 761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET správa uzavřela 11 provozoven.

EET v trafikách. Ilustrační foto.
EET po roce. Má podporu většiny Čechů