„Korunu tvoří mytologické postavy, takzvaní čínští Fénixové. Je svatební. Vdávala se v ní nějaká čínská aristokratka. Číňané věřili, že v den svatby je každá žena císařovnou. Jinak se zlata mohli v té době dotýkat jen členové císařské rodiny,“ přiblížil kurátor výstavy David Majer.

Okruh nazvaný Poklady dávných civilizací má být jakousi cestou po starém světě. Turista si po ní projde předměty z Římské říše, Byzance či Kyjevské Rusi. „Dokumentujeme počátky civilizací. Starou Mezopotámii, údolí řeky Indus. Finále výstavy představuje starověký čínský svět,“ vyjmenoval Majer.

Slavnosti města se uskutečnily od pátku do neděle v Mikulově. Součástí víkendových oslav byly také Mikulovské vinné trhy, kde například soutěžící tahali víno koštýřem na čas.
Mikulovské slavnosti: nejlepší zvládli natáhnout dvoulitrový koštýř pod 6 vteřin

Součástí výstavy jsou stovky vzácných artefaktů. „Jsou tu fascinující rituální bronzy, sbírka římských stříbrných spon nebo vikingský náhrdelník zdobený zlacenými korálky. Předměty mají kalibr Metropolitního muzea v New Yorku,“ zmínil umělecký historik Majer.

Poklady na valtickém zámku poutaly už první den. „Přišlo asi třicet čtyřicet lidí, a to pátek patří mezi návštěvnicky slabší dny,“ řekl Zbyněk Šolc ze správy zámku. Největší nápor očekávají o víkendech.

Nový turistický zámecký okruh je přístupný každý den od devíti do sedmnácti hodin. Až do konce září. Vstupné je 140 korun pro dospělého, studenti a důchodci zaplatí stovku.

Ilustrační foto.
27 nechtěných: obcím vadí rušení matrik, někde je zachraňují svatby na hradě